Pollenςa

door Kim Linse

Aan het oostelijke einde van het Serra de Tramuntana- gebergte ligt het provinciestadje Pollenςa. De stad kreeg in de 14de eeuw de naam van de oude Romeinse nederzetting Pollentia. Typisch voor deze stad zijn de smalle kronkelende straatjes en mooie pleinen. Het aantal bezienswaardigheden dat Pollenςa heeft is gering. En de kwaliteit een voldoende. Het is niet zo dat je niet op Mallorca bent geweest als je Pollenςa niet hebt bezocht.

Bezienswaardigheden

In Pollenςa gaat het meer om het totaalplaatje. Een paar bezienswaardigheden bekijken, een beetje winkelen in de leuke kleine boetiekjes, een prima hapje eten op het plein in een fijne Mallorcaanse sfeer. Doordat Pollenςa niet een grote toeristische trekpleister op Mallorca is,  heerst er in deze stad een goede balans tussen toeristen en de 15.000 inwoners. Ik vind Pollenςa het authentiekste stadje dat ik heb bezocht in Mallorca.

Plaςa Mayor en Plaςa Vella

Op het Plaςa Mayor heerst een fijne, Spaanse sfeer. Dit plein werd in 1850 gebouwd, toen de toenemende bevolking het oude plein (Plaςa Vella) ontgroeide. Plaςa Vella heeft, net als Plaςa Mayor overal gezellige terrassen waar zowel locals als toeristen genieten van een tapa en een biertje. Café Espanyol op het Plaςa Mayor is het populairst onder de lokale bevolking, voornamelijk op zondag na een bezoek aan de 18de -eeuwse parochiekerk Santa Maria de los Angeles.

Santa Maria de los Angeles

De Los Angeles kerk is een herinnering aan de bezetting van de Tempeliers. De kerk is gebouwd in barokstijl met Romeinse accenten. Er staat een bijzonder barokke altaarstuk uit 1754 in de kerk, dat werd verplaatst vanuit het klooster Monte Sion, toen de jezuïeten werden verdreven in 1767.

De laatste jaren is Pollenςa een magneet en inspiratiebron geworden voor muzikanten en schrijvers. Er komen daarom steeds meer kleine galeries, zoals die van Dionnís Bennassar,  die het straatbeeld nog meer opfleuren.

Trap van Calvari

De oude jezuïetenkerk Montesion van 1697 is gelegen aan de heuvel Puigde Calvari op 170 meter. Aan het Plaςa Vella start een trap naar het oude jezuïetenklooster. Men noemt het de 365 treden naar El Calvari. Ik heb de treden geteld: het zijn er 411.
Boven aan de trappen vind je een kleine romaans gotische kapelletje uit de 18de eeuw,  en je kunt er genieten van een prachtige uitzicht over de stad tot aan de kust. Hier eindigt, de zogenaamde kruisweg, die begint bij het stadhuis en die het decor is van de grootste Processie van Pollenςa op Goede Vrijdag.

Wil je een museum bezoeken, ga dan naar het Gemeentemuseum. Het museum werd opgericht in 1975 in het oude klooster van de Dominicanen uit 1616. Het museum toont resten van prehistorische beeldjes. In 1990 werd het museum bezocht door de Dalai Lama voor de tentoonstelling over Tibetaanse Boeddhistische kunst. Hij schonk de stad een bijzondere mandala, een Tibetaans zandkunstwerk.

Huismuseum Can Llobera

Ik bezocht het huismuseum van Can llobera, naast het oude plein. Het is een openbaar gebouw, een bibliotheek met verschillende werkplekken. Het heeft tot doel de belangrijkste architectonische kenmerken van een landhuis op het Mallorcaanse platteland aan het einde van de 19de eeuw te tonen. Inclusief het bijbehorende meubilair in de entreehal, de keuken en de eetkamer op de eerste etage.

Begin 19de eeuw werden een aantal openbare fonteinen in de stad geplaatst als onderdeel van de modernisering van Pollenςa. De eerste openbare fontein was de fontein van de leeuw vlakbij de Romeinse brug. Meer richting centrum vind je de fontein van de foto. Bovenop zie je een haan, de haan is het symbool van de stad.

Romeinse brug

De romeinse brug wordt overal aangegeven in de stad. Ik had daarom het idee dat het een behoorlijke brug zou zijn. Maar niets in minder waar. In mijn zoektocht naar de brug, was ik er al overheen gelopen. De brug heet oorspronkelijk de Puente de Cubelles en wordt voor het eerst vermeld in historische bronnen in 1403, pas in de 19de eeuw wordt het de Romeinse brug genoemd. Het zijn twee ongelijke bogen, gescheiden door een centrale kolom met een kleine afvoerboog. Dat zou erop wijzen dat de brug onderdeel was van de waterleiding naar het oude Pollenςa. Maar niemand weet dat zeker.

Ik bezocht Mallorca als reisbegeleidster voor Crusj. In de periode van 14 tot 28 oktober 2023. Hier lees je meer blogs over Mallorca.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer