Lissabon, stad aan de Europese westkust

door Kim Linse
Arc over Rua Augusta

Bezienswaardigheden in historische volgorde

Na de Romeinen kwamen de Moren, toen de Christenen. En toen was er Alfonso l die zich in 1193 tot koning van Portugal uitriep. Hij liet in Lissabon een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot een Koninklijk paleis, het Castelo de Sao Jorge. En keek hiermee uit over de Europese westkust.


De ligging aan de mond van de Taag bij de Atlantische Oceaan heeft de stad Lissabon karakter en rijkdom gegeven. De Portugese ontdekkingsreizigers brachten in de 15de eeuw hun schatten als specerijen, zijde en tapijten mee naar de stad. Onder andere de toren van Belem en het Jeronimosklooster werden met de opbrengsten van deze reizen gebouwd.

In 1755 verwoestte een aardbeving grote delen van Zuid-Portugal en de Westkust. De brand die volgde op de aardschokken bracht grote schade toe aan Lissabon. Marques de Pombal reconstrueerde de stad. Hij zorgde voor ruime straten, mooie pleinen en aardbevingsbestendige neoklassieke wijken in het lagere deel van de stad. Een ritje met tram 28 brengt je door onder andere de historische wijken Graca, Alfama en Baica. Op bewonderenswaardige wijze doorstond de kathedraal van Lissabon, de Sé, die gebouwd werd op de overblijfselen van een moskee uit de Moorse tijd, de aardbeving.

Portugal, meest westelijke stad van Europa, werd lid van de Europese Unie in 1986 en de economie kwam tot bloei tot 2000.

Een bezoek aan deze vijf belangrijkste bezienswaardigheden van de stad geven je een goed beeld van de geschiedenis van Lissabon. 1. Castelo de Sao Jorge, 2. Toren van Belem 3. Jeronimosklooster 4.Tram 28 5.de Sé

Minder bekende plekken

Ik neem je echter mee naar een aantal minder bekende plekken in Lissabon die ik ontdekte tijdens een foodtoer, een fietstocht en kilometers lange wandelingen op zoek naar het beste beeld van de stad voor mijn Singlereis in mei 2022.

De Fado in Alfama

-Luister naar de Fado. Iedere avond in ‘a tasquinha canto do fado’ in de wijk Alfama bijvoorbeeld. Wij kwamen er op een avond dat één van de bandleden jarig was. Een paar alcoholische consumpties had hij dan ook al genuttigd. Bij het ter handen nemen van de Portugese gitaren, de viola de Fado, waan je je in het droefgeestige Portugal aan het begin van de 19de eeuw toen deze vooral gezongen werd door hoeren en zeelieden. En aangeschoten muzikanten.

Foto-expositie

-Een echte aanrader is de fotoexpositie in de straten van Mouraira. Een Engelse fotografe, Camille Watson, woonachtig in de wijk, maakte een serie portretten van de inwoners. In deze authentieke wijk wonen nog veel van haar oorspronkelijke bewoners en dat levert echte beelden op. De beelden hangen aan de gevels in de ‘Largo dos Triguieros’.

LX factory

-LX Factory op zondag. Sinds 2008 is dit grote fabrieksterrein verandert in een creatieve plek voor iedereen. Streetart, gezellige cafe’s en aparte (tijdelijke) winkeltjes. Maar ga op zondag. Dan is er namelijk een markt bij waar de kunstenaars zelf hun kunstwerken verkopen. Van zelf bespoten spijkerjasjes tot bijzondere Azulejos, handgemaakte zeep en bijzonder ontworpen kaarsen.

Tram of lift

-Neem de Ascensor da Gloria om het hoogteverschil tussen plein Restauradores en het uitkijkpunt bij Sao Pedro de Alcantarila te overbruggen. Dit, nu elektrisch aangedreven, trammetje werd in 1880 geplaatst en biedt plaats aan ongeveer 40 gasten. De graffiti tram heeft een hoge kop en bij de grond zijn de assen ongelijk. De enige manier om het stijgingspercentage van 20% aan te kunnen. Hoewel het ritje maar krap 2 minuten duurt is het een bijzondere beleving en dé  manier om naar Bairro Alto te komen.

Carmokloosterplein

-Carmoklooster en plein. Het klooster steekt boven de stad uit. Maar het opvallende is dat het geen dak heeft. Het werd in 1389 gebouwd en met de aardbeving in 1755 werd het grootste deel vernield. Bijna alles werd teruggebouwd, behalve het dak en dat maakt het nu zo’n uniek monument. Het klooster ligt aan een gezellig plein waar straatmuzikanten zorgen voor een alternatieve ambiance, waarbij de oudere jeugd opfleurt en graag een aperitiefje gebruikt.

Bardalo

-Streetart van Bardalo ll. Mijn favoriet is het 3D beeld van de Pelikanen op  de hoek van Rua de Santa Justa en Rua de Carmo. Het is een beeld van 5 x 5 meter. Geschilderd met gevonden materialen en afval in de straten van de stad. Met zijn kunst, een combinatie van schilderkunst en beeldhouwkunst, wil hij de afvalproblematiek en de vervuiling in beeld brengen. Artur Badalo (1987) woont in Lissabon en er zijn meer verbazingwekkende dieren van hem te bewonderen in de stad.

Restaurant tip

-Je gaat ook iets eten natuurlijk. Mijn persoonlijke tip is Sabores na Travessa. Een klein zaakje, met een heel vriendelijke eigenaar die heerlijk kookt. Het zijn pure, eerlijke smaken voor een kleine prijs. Locale wijnen erbij en je hebt de beste, Portugese lunch. Bestel eens de octopussalade…heerlijk!

Wil je meer lezen over Portugal? Klik dan hier

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer