Een citytrip naar Servië, dat wil zeggen een bezoek aan Belgrado. Belgrado betekent letterlijk witte stad, naar de steen waar de stad oorspronkelijk mee werd gebouwd.
Eind jaren negentig begon Joegoslavië uit elkaar te vallen. Milosevic was aan de macht gekomen in deelstaat Servië en zijn aanwezigheid zorgde voor jarenlange burgerprotesten. Na zijn afzetting, in 2003 werd Belgrado hoofdstad van de Confederatie Servië en Montenegro en sinds 2006 van Servië. Dit land is officieel dus nog maar 15 jaar jong.
Internationale groei
Vooral in de laatste jaren is Belgrado enorm veranderd. De internationale handel nam sinds de invoering van een nieuwe internationale overeenkomst in 2012 toe en daarmee kreeg het straatbeeld ook een Westerse uitstraling. Servië wil toetreden tot de Eu.
Wie gaan er zoal op citytrip naar Belgrado? Tot nu toe beperkt het toerisme in Servië zich voornamelijk tot backpackers. Dat zorgt voor steeds meer hostels, hippe koffietentjes en cocktailbars in het oude centrum van de stad. Het uitgaansleven in Belgrado, vooral in de wijk Savamala (aan de Sava, de Savaboulevard), is zeer populair, het wordt ook wel het Berlijn van de Balkan genoemd. De populaire streetart in Belgrado draagt hier ook aan bij.
Kalemegdan
Kalemegdan is een oude vesting op het hoogste plateau van de stad waar de rivieren de Donau en de Sava elkaar ontmoeten. De betekenis van Kalemegdan is slagveld in het Turks. Onder de eeuwenlange Turkse bezetting , maar ook andere machthebbers uit de geschiedenis van Belgrado diende deze vesting als uitkijkpost. De Romeinse waterput die binnen de vestingmuren te bewonderen is, is 60 meter diep. Onder de Kalemegdan ligt een stelsel van ondergrondse gangen en tunnels. Ook de Osmaanse klokkentoren, het grafmonument, de kerk en het voormalige badhuis op de heuvel zijn een bezoek zeker waard.
Sinds de negentiende eeuw zijn rondom de burcht Kalemegdan parken en recreatiegebieden en zelfs een dierentuin aangelegd en deze dienen nu vooral als toevluchtsoord om de drukte van Belgrado te ontvluchten.
Vlaggenmoskee
De moskee is vernoemd naar de vlaggen waar de gelovigen mee tot gebed geroepen werden. De vlaggenmoskee is gebouwd in de 17de eeuw en is als enige overgebleven moskee in 2006 gerenoveerd. In Belgrado wonen bijna 2 miljoen inwoners, 89% daarvan is Servisch-orthodox.
Skardarlija, boheemse wijk?
Inmiddels ben ik aangekomen in de moderne wijk Skadarlija. In de schaarse toeristische informatie die ik over Servië heb gevonden staat dat dit het Boheemse kwartier moet zijn. Vroeger was het een zigeuners dorp buiten de vestingmuren. Toen er echter een bierbrouwerij opende vestigende zich er omheen hippe cafés en restaurantjes. Er woonden in die tijd veel kunstenaars. Nu is het een plek voor toeristen. Ik ben er niet kapot van.
Je verwacht in een voormalige communistische oostblokstad oude grijze betonnen flatgebouwen. Die vind je er ook. Maar daarnaast ook prachtige, veelal gerestaureerde, overheidsgebouwen zoals het parlementsgebouw, het postkantoor, de universiteit en hotel Moskou.
Kathedraal St. Sava
In Belgrado staat de grootste (servisch-) orthodoxe kerk van de wereld; hier kunnen 12.000 gelovigen tegelijk terecht. De nieuwe kathedraal is gebouwd op de plek waar de beenderen van de, voor Serven belangrijkste heilige Sint Sava, verbrand zijn. de crypte in de kelder is een oase van gouden sierelementen. Nog niet alles is af in de kerk, maar deze is al (gratis) te bezoeken.
Markt, shops en musea
Het is tijd voor Servische inkopen op de markt. Deze vind je bij het trein- en bus station. Hier koop je voordelig, veelal onbespoten, groenten en fruit en zelfgemaakte ajvar (ik noem het paprikaprut) en honing.
Van hieruit is het de straat oversteken naar de grootste winkelstraat van Belgrado; Knez Mihailova. Een lange winkelstraat met veel internationale winkels, zoals de Zara, H&M en de Starbucks.
Tenslotte zijn er drie populaire musea in Belgrado. Het nationaal museum, van prehistorie tot moderne meesters. Het Nikola Tesla museum, over de uitvinder van de elektriciteit. En het etnografisch museum, waar je meer leert over de achtergronden van het Servische volk.
Andere wijken die je kunt bezoeken is de villawijk in het zuiden van Belgrado, Novi Beograd met grote kantoorgebouwen en woonflats en Zemun waar ooit de grens liep van het Oostenrijk-Hongaarse rijk en het Ottomaanse rijk.
Belgrado voor citytrips
Het waren voor mij niet zozeer de afzonderlijke bezienswaardigheden die deze stad zo aantrekkelijk maakte maar de diversiteit aan gebouwen; van oud tot modern, van vervallen tot gerestaureerd. Hieruit blijkt de bewogen geschiedenis van het relatief jonge land. Ik ben er van overtuigd dat Belgrado een populaire citytrip-bestemming wordt. Zeker als er naast Transavia en Air Serbia nog andere low-cost vliegmaatschappijen op gaan vliegen.
Als je geen prive-gids hebt, is dit een leuke tour!