Benny Neyman zingt het zo mooi: ‘Kom met me mee en flaneer, proef die Bourgondische sfeer.’
Een 4daagse wandelvakantie voor de singles van Estivant. Standplaats Stayokay in Maastricht aan de Maas.
Zeg je Stayokay, denk je jeugdherberg
Maar daar is geen sprake meer van.
In plaats van deze winter werd door Covid 19 besloten afgelopen April al alle kamers te renoveren en het restaurant opnieuw in te richten. Helaas hebben er nog weinig mensen van kunnen genieten. De kamers met diverse stapelbedden die uitsluitend voor één huishouden boekbaar zijn, worden zo al gauw maar voor 20% bezet.
Maar wat is het mooi geworden! De gezamenlijke huiskamer en lounge-bar nodigen uit voor een praatje met collega-reizigers. Het is praktisch, schoon en ook gezellig. Wanneer je een tweepersoonskamer boekt met fullservice, dat wil zeggen opgemaakte bedden en handdoeken erbij, dan heb je de hotelbeleving te pakken. Wil je kosten sparen kies je voor een zespersoonskamer en maak je zelf je bed op. In de stayokay kan het allemaal. Maastricht heeft met de renovatie bewezen dat de Stayokay niet alleen meer is voor backpackers. Ik zie hier ook vertegenwoordigers, jonge gezinnen, gepensioneerden en singles.
Dinghuis
Ben je in Maastricht, zou je mijns inziens zeker het Dinghuis moeten bezoeken. Begin daar ook want tegenwoordig is het de VVV. Dit is het voormalige gerechtsgebouw, een ding was een plaats van rechtspraak in de oude tijd. In de kelders bevonden zich de cellen. Het hoge dak (30m) met dakruiter (torentje) en luidklok waren zeer geschikt als uitkijkpost voor de vijand of brand. Dit rijksmonument uit 1470 staat midden in het centrum. Het kreeg later ook verschillende functies zoals ambachtsgebouw, theater, oudheidkamer en nu is er zeer uitgebreide toeristische informatie in te winnen.
Pleinen
Maastricht wordt gekenmerkt door leuke pleintjes. Favoriet was zeker niet het Vrijthof met haar romaanse Sint Servaasbasiliek en voor-als-het-te-druk-in-de-servaas-wordt-alternatieve Sint Janskerk, maar het Onze Lieve Vrouwenplein. Het doet aan als een historisch en romantisch Frans plein, onder de bomen, op de kasseien. Maar met heaters en comfortabele stoelen.
Je kunt op het plein ook een kaars opsteken in de zijkapel van de Onze Lieve Vrouwenbasiliek bij het beeld van Sterre der Zee, of een stads-gebrouwen biertje bestellen op het terras. In die volgorde, bij voorkeur. Café de Lanteern kwam bij mij het beste uit de test. Vriendelijke bediening met flexibele houding en heerlijk Maastrichts zuurvlees!
Watermolen
In Maastricht zie je nog veel restanten van de oude stadsmuren. De Helpoort is de enige nog overgebleven stadspoort van de stad, en de oudste (1229) van het land. Binnen de stadsmuren van Maastricht stroomt rivier de Jeker, en hieraan stonden ooit 90 watermolens. In de 16de eeuw werd hier ook de Bisschopsmolen in gebruik genomen als korenmolen. Deze in 2004 gerestaureerde molen, is sinds 2005 weer in gebruik voor het malen van spelt. Je kunt de molen aan de rivier bekijken en het maalproces binnen zien tijdens openingstijden van de bakkerij die ernaast zit. Bakkerij de Bisschopsmolen bakt er met granen uit het Limburgse land de allerlekkerste vlaaien!
Wandelen
Wij maakten vanuit de Stayokay drie wandelingen.
1)Naar Valkenburg. Deze route is ongeveer 14 kilometer, een gedeelte van de 26ste etappe van het Pieterpad. Het typisch glooiende landschap en het geuldal maken deze wandeling tot een zeer afwisselende route.
2)Naar Kanne, Belgie. Leuk om door de kasteeltuin van chateau Neercanne te struinen en een rondleiding met proeverij bij wijnhoeve Nekum te doen.
3)Naar de Sint Pieter, dé heuvel, vooral mergelgroeve van Zuid-Limburg. Op de oostelijke helling, bij de dorpskern van Sint Pieter kom je een beeldschoon Lourdesgrotje tegen. Boven de deur staat: Gaat deez’ plek hier niet voorbij, zonder een Avé voor Mij.
Wil je de routes, gemaakt in strava, van mijn ontvangen? Stuur dan een mailtje aan ki*@in************.nl