Ostuni

door Kim Linse

Wanneer je vanaf Brindisi over de S 16 rijdt zie je La Citta Bianca al van verre liggen. Vijfhonderd meter boven zeeniveau ligt het witte historische centrum van Ostuni.  

Witte kalk

Het was in de zeventiende eeuw dat de pest opnieuw via de zeevaart in Zuid-Italie aan land kwam. In het arme Salento, het zuidelijkste deel van de hak van de laars, had de bacterie Pestis al veel slachtoffers gemaakt. Toen de ziekte oprukte naar het Noorden, besloten de inwoners van Ostuni hun huizen te verven met witte ontsmettende kalk.

Niet alleen de muren maar ook de straten werden wit geschilderd onder toeziend oog van de patroonheilige van de stad: St Oronzo. De stad bleef bespaard van de pest. En dus wit. En St Oronzo kreeg een obelisk.

Later ontdekten de inwoners dat die witte kalk ook beschermde tegen de warmte en dus bleven de inwoners hun huizen wit schilderen. Toen toeristen daarop naar Ostuni kwamen om het witte stadje te bewonderen besloot de burgemeester tot het volgende; alle inwoners van het historische centrum moeten één keer per jaar hun huis wit verven!

Centro storico

Het is heerlijk dwalen door de witte straatjes van Ostuni. Binnen de stadsmuren bevinden zich 4 kerken en een kathedraal uit de 15de eeuw. De gevel van de kathedraal is met mooie rondingen opvallend, maar de ware blikvanger is het roosvenster.

De stad heeft geen hoofdstraat, maar wel een oud karrepad, met dwarse stenen die houvast moesten bieden aan de ezeltjes die de karren omhoog trokken. Anno 2023 vind je veel souvenir- en delicatessenwinkeltjes in de stad.

Loop je richting de kust in het Centro Storico dan kom je bij de stadswal. Er is weinig meer over van de oorspronkelijke wal, maar een deel is gerestaureerd en fungeert als wandelpromenade. Daar geniet je het mooiste uitzicht. Over de olijfbomenvelden kijk je tot aan de kust, en zelfs tot aan Albanië met helder weer.

Sigarettenfabriek

Van deze kant heb je ook uitzicht op de oude sigarettenfabriek. Dit prachtige gebouw gaat echter een sneue toekomst tegemoet. Onze gids legt ons uit dat het begin vorige eeuw gebouwd is voor een groot gezin van twee zussen en dertien broers. De ouders verhuurden het aan de sigarettenfabriek tot deze zijn deuren in 1959 sloot, voornamelijk omdat er geen tabak meer werd gewonnen in de omgeving.

De erfgenamen konden het niet eens worden over de bestemming van het ouderlijk huis en dus bleef het leeg. Tot een aantal jaar geleden twee Zwitserse zussen het over wilden nemen en er een luxe hotel van wilden maken. De familie en de zussen werden het eens over de prijs, maar uiteindelijk ketste de deal af omdat de gemeente nog 62 jaar belastinggeld wilde innen!

Piazza Libertá

In het zuiden kom je op het levendige centrumplein: piazza Libertá. In het voormalige klooster dat aan het plein grenst, bevindt zich nu het gemeentehuis. De binnenplaats van het oude klooster dient regelmatig als openlucht concertzaal. Je mag dan je eigen stoel en wijn meenemen en genieten van lokale artiesten.

Het hele plein is zomers opgesierd met terrassen. En Italiaanse anti-pasti. Met een aperol-spritz erbij. Dat is het mooie Italiaanse leven in Ostuni.

Tips:
Zaterdagmarkt van 8-13 Via Gabriele D’ Annunzio
Zonsondergang kijken vanaf het terras
Live- muziek op het piazza Libertá

Klik hier voor meer Italie-blogs.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer