Op reis met een groep: hoe werkt dat?

door Kim Linse

Ik vind dat toch zo mooi om te zien, hè. Hoe zo’n groep zich vormt. En dat mensen die het vooraf enorm spannend vinden, zich helemaal happy voelen in de groep. Dat ze, bij wijze van spreken, bij thuiskomst de volgende groepsreis alweer boeken.
Dit heeft alles te maken met het groepsproces. En de begeleidende rol van de reisleider hierin. Als reisleider manage je als het ware dit groepsproces. Het vormen van een groep gaat in verschillende fases.

Het begint met de oriëntatiefase waarin de deelnemers zoeken naar iets gemeenschappelijks

Bij de eerste kennismaking stellen ze elkaar vragen als: ‘waar kom jij vandaan?’ en ‘heb je al eens eerder een groepsreis gedaan?’ Er worden handen geschud, er wordt gelachen en het eerste ijs wordt gebroken.

Ook als reisleider maak ik graag kennis met de groep. Dit is bovendien het uitgelezen moment om de regels en afspraken door te nemen. Iets wat vooral de deelnemers die wat nerveus zijn en een afwachtende houding aannemen gelegenheid geeft om aan de groep te wennen.

In een groepsreis zijn regels en afspraken belangrijk. Zo weten deelnemers wat er van ze verwacht wordt en hoe zich te gedragen. Dat is mijn taak als reisleidster: de lijnen uitzetten waarbinnen we plezier gaan maken.

In de toenaderingsfase leren de deelnemers elkaar beter kennen

In deze fase worden de eerste groepjes gevormd. Ik let er goed op dat er niemand buiten de boot valt. Gasten die niet op dezelfde golflengte zitten blijven beleefd uit elkaars buurt. En dat is prima.

Binnen de groep ontstaat een bepaalde rolverdeling. De grappenmaker, de juf, de boer, de moeder, de stille genieter. Inmiddels heeft iedereen geaccepteerd dat ik de rol van reisleider heb. Als ik zeg ‘we gaan’, dan gaan we.


Natuurlijk zijn er weleens discussies of kleine woordenwisselingen, maar dat hoort bij deze fase. Iedereen vindt z’n plek in de groep. Mijn rol als coördinator neemt dan af. Dat is een goed teken. De groep voelt zich veilig en regelt veel zelf. Als mensen te laat komen, spreek ik ze daar de eerste keer nog op aan. De tweede keer is het de groep die hen corrigeert.

In de acceptatiefase heeft iedereen zijn of haar maatje gevonden

Ik ben als reisleider wel aanwezig, maar in een bescheiden rol. Mensen hebben de vrijheid om zelf te beslissen hoe ze hun dag invullen. Als reisleider opper ik de mogelijkheden, de gasten gaan binnen de kaders hun gang, al staat bij iedereen het samen-uit-samen-thuis-gevoel voorop. Het enige wat ik nog doe is aangeven hoe laat ze terug worden verwacht bij de bus die ze terugbrengt naar het hotel.


Alle fases hebben iets aantrekkelijks voor mij. De onschuldige kennismakingsvragen bij binnenkomst, de ‘kan-ik-dit-hier-wel-vertellen’ persoonlijke anekdotes in de tweede fase en het moment in de derde fase waarop alles vanzelf gaat en ik vol overtuiging kan zeggen: ‘wat een heerlijke vakantie!’

Meer blogs over Singlereizen.
En hier kun je ook Singlereizen boeken.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer