Hans Christian Andersen

Zeg je Odense: dan heb je het over Hans Christian Andersen (1805-1875). Welkom in het Denemarken van de allerbeste sprookjesschrijver allertijden!
Begin een bezoek aan deze stad aan het H.C. Andersen museum. Het museum ligt midden in het centrum. Het ziet er modern uit met zijn 4 ronde gebouwen. Het is overzichtelijk en interactief. Het is zijn leven in een verhaallijn gezet in de verschillende gebouwen. Met oog voor de tijdsgeest, maar ook voor zijn moeilijke liefdesleven.

Sprookjes

Er is aandacht voor zijn populairste sprookjes zoals ‘Het lelijke eendje’, ‘De kleine zeemeermin’, ‘De princes op de erwt’ en ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Stuk voor stuk prachtige verhalen. En deze meest gewaardeerde sprookjes zijn uitgelicht als een theaterdecor.

Bezoek ook zijn geboortehuis in de oude binnenstad, dat nog ingericht is zoals het was in de vroege 19de eeuw.  Je kunt zelfs de sprookjesroute in Odense wandelen. Langs de route vind je bronzen figuren uit Andersen’s  verhalen. Sowieso zie je overal in Odense  standbeelden, posters, borden en muurschilderingen van de schrijver. Odense is één grote fanclub van de bleke man met zwarte hoge hoed.

In Odense is een H.C. Andersen café, hotel, koffiewinkel en souvenierwinkel. De stad is zo verliefd op haar beroemde zoon, of heeft het feit dat hij hier geboren is toeristisch zo goed uitgemolken, dat je nauwelijks kunt ontsnappen aan de charme die het met zich meebrengt. Veel Andersen, een beetje magie, veel lachende strandbeelden die je vriendelijk toewuiven. Odense is H.C. Andersen en jij bent een extra figuur in zijn verhaal.

Oude stad

Dat Odense één van de oudste steden van Denemarken is zou je bijna vergeten. De naam is afgeleid van de Noorse god Odin. Odense heeft ook een Zoo, het schijnt een van de beste dierentuinen van Scandinavië te zijn.

Wij wandelden langs Brandts, een voormalig textielcomplex dat nu een levendig cultureel centrum is met kunsttentoonstellingen, fotografie en  mode. Mooi om de gebouwen te aanschouwen en de levendige sfeer te proeven.

De Sankt Kunds Kirke  is ook een bezoekje waard. Deze 13de -eeuwse gotische kathedraal is vernoemd naar Knud de Heilige, een Deense koning die leefde in de 11de eeuw en die later heilig is verklaard. Hij werd vermoord in de kerk van Odense, samen met zijn broer en volgelingen nadat boeren in opstand kwamen tegen zijn strenge beleid en hoge belastingen. Zijn graf ligt in de kerk. Na zijn dood werd hij vereerd als martelaar en nationale heilige van Denemarken. Een bijzondere combinatie mijns inziens.

Flakhavenplein

Op het Flakhaven plein voor het stadhuis van Odense vind je nog een bijzonder groot bronzen beeld. Het is een liggende vrouwfiguur die een zeegodin voorstelt. Op dit centrale plein dat een belangrijk ontmoetingspunt in de stad is fungeert het beeld ook als klimrek voor de spelende kinderen.

Storms Pakhus

Op een industrieterrein aan de rand van de stad, kun je een bezoek aan Odense fantastisch afsluiten: breng een bezoekje aan Storms Pakhus, een streetfoodfabriekshal. Je vindt hier verschillende foodtrucks; Grieks, Vietnamees, Duits, Deens, Italiaans en zoveel smaken meer.  Met gemeenschappelijke picknicktafels waar je de verschillende keukens kunt proeven. Een echte festivalsfeer!

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer