In het centrum van Kralendijk, Bonaire worden twee interessante (historische) wandelingen aangeboden via het bureau van Toerisme. Hieronder vind je, naar mijn mening, de meest interessante punten. Met hierbij een link naar het bij behorende Googlemaps-kaartje.
De naam Kralendijk is afgeleid van ‘dijk van koraalsteen’. Vanaf 1868 werd vrije vesting op Bonaire toegestaan en is Kralendijk uitgegroeid tot het stadje dat het nu is.
Centrum van Kralendijk, Wilhelminaplein
Begin bij de Pier waar de cruiseboten aanleggen, in het centrum van Kralendijk aan het water.
Je staat hier bij het spitse langwerpige monument dat dat is opgedragen aan de Bonairianen die zijn omgekomen in de tweede Wereld Oorlog.
Links aan de overkant van de weg zie je het Passanggrahan, in 1980 gebouwd door de Debrot familie. Deze Indonesische naam, letterlijk gasthuis, stamt nog uit de tijd dat Nederlanders veel Indonesische woorden gebruikten. In 1921 werd dit gebouw een officieel regeringsgasthuis voor bezoekende ambtenaren. Het pand werd oker geel geverfd om het Oranjehuis te eren. Nu functioneert het als vergaderruimte van de eilandraad.
Rechts daarvan zie je het Wilhelminaplein met daarop De Cuba Compagnie, het restaurant. Dit restaurant was vroeger de Oranjeschool. De eerste officiële leraar, Willem F. Meihardt, gaf hier les.
Naast de Cuba compagnie vind je de protestantse kerk. Deze werd in 1847 gebouwd voor de Nederlandse immigranten. Dit plein is het Wilhelmina plein. Hier is de locale (handwerk-) markt als er een cruisschip aan wal is.
Volg het water naar het zuiden
Loop langs het water in zuidelijke richting (water aan je rechterhand). Hier zie je het douanekantoor. Al sinds 1925 zodoende in gebruik. Schippers van cruiseschepen, zeilboten en andere vaartuigen moeten zich hier melden.
Passeer het kantoor aan de linkerkant en nu zie je voor je het hoofdkantoor van de regering van Bonaire, het gezaghebbershuis (1837) De eerste verdieping was voor de gouverneur. Er is een ooit een wetsvoorstel gemaakt dat geen enkel gebouw op Bonaire hoger mag zijn dan het bestuursgebouw. Recent is echter ontdekt dat deze wet nooit is bekrachtigd.
Je ziet nu ook de uitkijktoren van het Fort Oranje. Gebouwd in 1639. Omgeven door hoge muren en indrukwekkende kannonen. Maar deze werden nooit gebruikt. Om 1932 werd de houten vuurtoren vervangen voor de huidige stenen vuurtoren. Tegenwoordig zijn in Fort Oranje de kantoren van de havendienst gevestigd.
Voorbij het Fort kun je naar links en weer naar links.
Richting de hoofdstraat
Na ongeveer 100 meter aan je rechterhand het postkantoor. Het eerste postkantoor op het eiland werd gebouwd in 1890, in 1974 verhuisde het hierheen.
Voor je nu het kantoor voor Toerisme. Dit is het begin van de Main Shopping street, de Kaya Grandi, van Kralendijk. De gebouwen zijn gekleurd en zeer divers.
Het eenvoudigst ga je voor het toerisme kantoor rechts de Kaya Libertador Simon Bolivar in.
Aan de rechterhand zie het blauw kantoor van de Telbo. In 1911 kon je hier voor het eerst een telegram sturen naar Curacao. In 1921 kwamen de eerste telefoonlijnen. Pas in 1961 werden dit geautomatiseerde verbindingen.
Het Julianaplein
Je komt hier uit op het Julianaplein. Meest opvallende is natuurlijk de St Bernardus kerk uit 1827. Hiernaast is het huis van de priester.
Loop je verder naar rechts kun je na 100 meter links de Kaya van der Ree in. Hier is het Bonaire Museum of Natural history gebouwd. Dit huis werd gebouwd door plantage-eigenaren, een van de meest invloedrijke families van Bonaire; de Herrera familie.
Je kunt in dit kleine gratis museum schelpen, koraal, fossielen, indianen kunstwerken, plantagegereedschappen van alles meer bekijken.
Ook is het een tweede handswinkel. Voor de deur staat een kist met kringloop erop. Hier kun je je spullen achterlaten als het museum gesloten is.
Terug naar de kerk, er juist achter, is het Plasa Fraternan di Tilburg monument. Een speciaal monument opgedragen aan de Tilburg broers die betrokken waren bij het onderwijs op het eiland van 1915-1991.
Historische schatten
Loop nu tegenover de kerk de Kaya L.D.Gerharts in. Je ziet aan de rechterkant een vervallen geel gebouw. Dit is het St Fransiscusklooster. Opgericht in 1856 door de Roosendaal zusters voor 30 katholieke Bonairse meisjes. De Bonairiaanse zusters leven nu in een eigen gemeenschap.
Je kunt door het hek de tuin in en dan zie je een oud kapelletje verscholen. Deze kapel ontvangt alle soorten gelovigen.
De kapel behoorde ook bij het oude ziekenhuis dat er naast ligt. Hospitaal San Francisco. Nu wonen er ouderen en een deel is in gebruik als school.
Sla rechts bij het einde van de winkelstraat op de Kaya Grandi. Sla links de Kaya Craane in. Op de parkeerplaats staat een bord dat je bij het Museo Boneriano bent. In de tijd van de slavernij was dit hun ziekenhuis. Later werd het een kantoorgebouw van de gemeente, nu vind je er allerlei voorwerpen uit de geschiedenis van Bonaire. Het is gratis en kost niet meer dan 20 minuten van je tijd.
Slenter terug over de boulevard
Nu wandel je lekker terug over de stoep, langs de zee. Langs de pier van Karels. Opgericht door dhr Julio Abraham, met als startpunt restaurant Zeezicht, tegenover de pier. Uitgebreid met de beachbar, het restaurant en een nieuwe pier is in aanbouw.
Terramar museum is een historisch en archeologisch museum in het centrum van Kralendijk. Een bezoek aan het museum voert je in 20 minuten door 7000 jaar geschiedenis. Over de Indiaanse bewoners, de ontdekkingsreizigers en het koloniale tijdperk. Helaas heeft het museum in november 2022 waterschade opgelopen en is de collectie opgeslagen en komt pas weer terug als deze een upgrade heeft ondergaan, aldus de medewerkster van het museum.
Om het rondje compleet te maken, kom je langs de boulevard terecht bij de Welcome seats. Deze bankjes werden in 1923 geplaatst om de mensen te laten wachten op hun geliefden die over zee naar Bonaire kwamen. De bankjes zijn nog steeds veelvuldig in gebruik.
Plasa Macchi Mimi(1935). Een overdekt marktplaatsje voor de vissers. Hier werd de vis direct aan de inwoners verkocht. Nu is het een schaduwrijk plekje om bijvoorbeeld een ijsje te eten, of te wachten op je afspraakje.
Wil je meer lezen over landen buiten Europa? Zie mijn blogs onder het kopje ‘ver weg”.