Ga je op vakantie naar Tenerife, dan mag een bezoek aan het vulkaangebied van de hoogste vulkaan van Europa; el Teide op Tenerife mijns inziens niet ontbreken.
Stratovulkaan
Ongeveer een half miljoen jaar geleden begon het vulkanisme van Tenerife kegels te vormen. De Pico Viejo, El Teide en Las Cañadas werden in deze periode gevormd. De lava kwam boven het zeeniveau uit en er ontstond land. We spreken hier dus van een stratovulkaan; een hoge kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen van gestolde lava. Stratovulkanen hebben een relatief steile helling en worden gekenmerkt door explosieve uitbarstingen.
Gevaarlijk?
De laatste uitbarsting van de Pico El Teide was in 1909. Als je naar de geschiedenis kijkt barst deze vulkaan ongeveer 1 x in de 100 jaar uit. De laatste jaren is er een sterke verhoging van seismische (aardbevings-) activiteit in de vulkaan waargenomen. Het rommelt hier onder het aardoppervlak. Dit kun je ook zien (en ruiken!) aan de sulfaatdampen die uit de krater komen.
De geschiedenis leerde ons bovendien hoe langer geleden de uitbarsting is geweest, hoe heftiger de volgende wordt. Niet voor niets staat el Teide op de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen op aarde.
Is het dan riskant om dit vulkaangebied te bezoeken? Nee. Het observatorium van el Teide dat tezamen met het Instituto de Astrofisica de Canarias dag en nacht alle activiteit in de vulkaan in de gaten kan houden, zal tijdig alarm slaan indien nodig. El Teide is een belangrijke informatiebron voor wetenschappelijk onderzoek. El Teide en het hele gebied eromheen is uniek in haar soort en werd daarom door UNESCO uitgeroepen tot wereld erfgoed.
Nationaal park el Teide
Het gebied rondom de belangrijkste kraters van Pico Viejo en el Teide op Tenerife is bijna 19.000 hectare groot en werd in 1954 tot nationaal park uitgeroepen. Als erkenning voor de unieke vulkanische en biologische kenmerken. Het park is het grootste beschermde natuurgebied van de Canarische Eilanden. Ik maakte er korte, gemarkeerde wandelingen (en dansjes ) door het vulkanische landschap. Deze site geeft veel informatie over de diverse interessante stops in de streek.
En toen was het tijd voor de kabelbaan. De top van el Teide steekt namelijk 3718 meter boven het water uit. Eronder is deze nog 7000meter diep. Ik nam de ‘Teleférico de Teide’ van 2356 naar 3555 meter hoogte. Ik boekte bij Volcanoteide een Spaans sprekende gids (ook in het Engels te boeken). Met 7 andere geïnteresseerden klommen we naar de krater van Pico Viejo. Het is ook mogelijk de Pico Teide te beklimmen maar hiervoor moet je een speciale vergunning aanvragen bij het bureau voor toerisme.
Pico Viejo
De wandeling naar het uitzichtpunt op de Pico Viejo is 751meter en een hoogteverschil van 55 meter. Het leuke van een toer met een gids is dat je zoveel achtergrondinformatie krijgt. Wist je dat het hele vulkaangebied op Tenerife wel meer dan 400 vulkanen heeft? En dat er daarvan 300 vulkanen zijn die maar één keer uitbarsten en daarna niet meer? Bovendien attendeerde onze gids ons op de sulfaatdampen die slechts af en toe te zien zijn. Wij hadden geluk.
Tenslotte wees de gids ons op de omliggende eilanden La Gomera en La Palma. Van deze laatste was de uitstoot van de daar momenteel actieve vulkaan te zien. Wat een natuurgeweld!
Wil je meer lezen over Tenerife? Lees dan ook deze blog over de westkust van het eiland.
Ik boekte Tenerife met Tui.