Sami

door Kim Linse

Aan de oostkust van het eiland Kefalonia ligt het schilderachtige stadje Sami. Dit charmante havenstadje is niet alleen een belangrijke toegangspoort tot het eiland, maar ook een bestemming van authentieke Griekse cultuur. Sami wordt omringd door de meest indrukwekkende natuurlijke attracties van Kefalonia. De stad zelf ligt aan een baai, omringd door groene bergen en kristalhelder water.

Natuurlijke bezienswaardigheden

  • Melissani Grot: Dit ondergrondse meer, ook wel bekend als de Grot van de Nimfen, is een absolute must-see. De naam van het meer komt van de nimf Melissani, die zelfmoord pleegde door in het water te springen, om dat de god Pan weigerde haar liefde te beantwoorden. Het turkooizen water en de schitterende lichtinval maken dit een magische plek om te bezoeken. Je koopt een kaartje a € 10,00 aan de kassa en zakt 20 meter af naar het ondergrondse meer. Wij stonden zeker een halfuur te wachten tot we de roeiboot in konden stappen. Het tochtje in de roeiboot duurt een kwartier en de kapitein vertelt een en ander onder weg. Onder andere dat hier het water uit de zinkgaten van Argostoli boven komt. Het meer is 39 meter diep. De stalaktieten moeten 20.000jaar oud zijn. De kapitein maakt ook foto’s voor de gasten. En hij verwacht een fooi.
  • Drogarati Grot: Een andere indrukwekkende druipstenen grot in de buurt van Sami. Drogarati staat bekend om zijn enorme stalactieten en stalagmieten en biedt een fascinerende kijk in de ondergrondse wereld van Kefalonia. Deze grot is slechts 5 kilometer rijden van de Melissani Grot en je kunt ook een combi-ticket voor de beide attracties kopen. De ingang is op een hoogte van 120 meter en de grot is 95 meter diep en het is er 18graden celcius. Men schat dat de grot meer dan 100 miljoen jaar bestaat. De grot werd ongeveer 300 jaar geleden ontdekt toen een deel van het dak instortte. Sinds 1963 is de grot opengesteld voor bezoek. Door de bijzondere acoustiek, worden hier vaak concerten gehouden.
  • Antisamos Strand: Om de berg heen van Sami en daar ligt het Antisamos-strand. Dit strand, omgeven door weelderige heuvels, is beroemd geworden door de film “Captain Corelli’s Mandolin”. Het kristalheldere water is perfect voor zwemmen en snorkelen. Bovendien is er een leuke beachclub: Acron. Hier kun je heerlijk eten en drinken en dan gratis gebruik maken van de fijne strandbedden.

Archeologische bezienswaardigheden

  • Acropolis van Sami: Hoewel het niet meer lijkt dan wat oude muurtjes geeft het wel een idee van de omvang van de oude stadsstaat die Sami was. Het meest indrukwekkend is het uitzicht over de baai van Sami.
  • Archeologische museum van Sami; in het museum € 4,00 vind je historische gebruiksvoorwerpen. Deze artefacten geven inzicht in de vroege bewoning van het eiland en de ontwikkeling van de eerste gemeenschappen. Persoonlijk vond ik de mozaikvloeren het mooist. Deze zijn afkomstig uit Romeinse huizen uit de directe omgeving van Sami. Het is een klein museum dat vooral gebruikt wordt om de schooljeugd meer te leren over de geschiedenis.

Overdag lijkt het uitgestorven in Sami en alleen een doorvoerweg naar de mooi baai van Antisamos. In de avond zijn er meer mensen op de boulevard, maar het blijft een rustig stadje. Men komt hier voornamelijk om de boot te nemen naar Poros of Fiscardo (beide op Kefalonia) naar Ithaki, Lefkas of Zakynthos.

Een tip om heerlijk te eten kreeg ik via de interessante facebookgroep Dutch Kefalonia.
Mermaid Taverna: Deze taverna aan het water biedt verse visgerechten en traditionele Griekse specialiteiten, allemaal geserveerd met een prachtig uitzicht op de haven.

Il Familia: Een gezellige plek waar je kunt genieten van lokale gerechten en een ontspannen sfeer. Probeer de lokale kaas en de beroemde Kefalonische vleespastei.

Homerus, de Odyssee. Vers 115-119 over het Meer van Melissani
‘Boven aan de haven staat een olijboom met grote bladeren met daarnaast een vaag te onderscheiden grot, een lieftallige plek, tempel van de nimfen die Naiden heten.
In de grot staan stenen wijnvaten en amforen opgesteld met twee handvaten waar de bijen was verzamelen voor hun eten.’

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer