Persoonlijke aandacht in Oldenzaal

door Kim Linse

Oldenzaal. Hanzestad. Gemeente Twente. 32.000 inwoners.


Hotel het Landhuis(***).
Een hotel met een koninklijke onderscheiding; hofleverancier. Sinds 1895 met een drankvergunning en sinds 1953 in handen van de huidige familie. De dagelijkse leiding van het hotel ligt bij de 3de generatie Brigitte, Mario en Evelyn, maar ook hun ouders Lenie en Jos werken nog dagelijks mee. Als je spreekt van een familiehotel dan heb je het over het Landhuis.
Je voelt de huiselijke, informele, warme sfeer al bij binnenkomst.

Het grootste gedeelte van de kamers is recent gerenoveerd. Goede bedden, nette vloerbedekking, met zorg gekozen meubilair. De badkamer, met bad en douche, het is kraakschoon! Met de lift kom je in de kelder in een prachtige complete welnessruimte, met whirlpool, sauna’s en schoonheidsbehandelingen.  De bar is het middelpunt van het bedrijf. Menig biljartclub, fietsgroepje en carnavalsvereniging heeft hier zijn thuisbasis. Dat blijkt een gouden combinatie met de ouderen die hier ’s zomers genieten van speciale seniorenarrangementen. Arrangementen met een zeer gevarieerd programma zoals een dagtocht naar Duitsland, huifkarrit en iedere avond entertainment in de eigen grote zaal.. En is het mooi weer? Dan kun je ook heerlijk luieren in de prachtige tuin. De absolute USP van dit bedrijf is de persoonlijke benadering. De familie Oolderink lijkt iedereen te kennen!

Plechelmus

Te zien: de Plechelmusbasiliek. Veel weet men niet over Plechelmus. Het verhaal gaat dat Pepijn de Korte (vader van Karel de Grote) bij Plechelmus, de missie -bisschop te biecht is gegaan. Rond 765 is het waarschijnlijk Plechelmus geweest die in Oldenzaal de eerste kerk in Twente laat bouwen. Het eenvoudige houten kerkje is later vervangen door Bentheimer zandsteen in West-romaanse stijl. Het middenschip, noordbeuk en de toren zijn uit deze tijd, dat herken je direct aan de ronde bogen, kleine ramen en enorm dikke muren(2,60m dik). Iedere dag kun je de toren beklimmen om 14.00uur, aanmelden tegenover de kerk. Tref je voor de rondleiding vrijwilliger Jan? Die lust er wel van. Ruim 1,5 uur heeft hij ons verteld over de diverse klokken en zijn zelf gerepareerde klokkenstel. Eenmaal boven, na 234 treden is het uitzicht indrukwekkend. Je ziet hoe Oldenzaal omgeven is door bossen en hoe dichtbij Duitsland eigenlijk is, maar ook herken je er het middeleeuwse stratenpatroon van de stad.

Hulsbeek

Te doen: de Hulsbeekwandeling bij Kaarslicht! Nieuw in 2020. De vrijwillige gidsen van de Tourist Info Oldenzaal hebben in samenwerking met museum Het Palthe Huis deze geweldige avond verzorgd!
Het zijn ‘oud’-bewoners van Oldenzaal die je meenemen op deze tocht.  We ‘ontmoeten’ de heer Geldermalsen. Hij was de oorspronkelijke bewoner van het landgoed, dat in 1970 verkocht werd aan recreatieschap Twente. We kijken vanaf het bruggetje op de Hulsbeek naar waar hij gewoond moet hebben. De nog aanwezige bomen vormden de oprijlaan van de familie. Meneer Gelderman kwam als katoenspinner naar Oldenzaal in 1817. Tien jaar later bouwt hij de eerste stoomweverij. Met zijn stoomweeffabriek en stoomspinnerij was hij in 1931 de grootste werkgever van Oldenzaal.
Ook ontmoeten we op de Hulsbeek de molenaar en het witte wief en het midwinterhoornblazen-trio. En ten slotte ‘ontmoeten’ we Huttenkloas op zijn dwangstoel. Een legende in Oldenzaal. In echt Twents doet hij zijn verhaal ( de beste beleving is in het eigen dialect, om het te begrijpen ben ik de volgende dag in het Palthe huis nog even verhaal gaan halen). De karakters zijn met een vleugje humor nagedaan en de verhaallijn en opbouw van de wandeling zijn uitstekend. Fantastische avond, geheel coronaproof! Tenslotte krijgen we ook nog een kaarsje mee voor onderweg.

Kalheupink

Te beleven: het park Kalheupink. Het werd aangelegd rondom een villa die in 1865 gebouwd werd in opdracht van dezelfde meneer Gelderman. Het is een particuliere buitenplaats die toegankelijk is voor het publiek tussen zonsopgang en zonsondergang. Er bevinden zich verschillende monumentale bomen, kunstwerken, een weide, vijvers een landhuis en een tennisvereniging. Een groene oase  in Oldenzaal.

Tankenberg

Te beleven 2: de klim naar de Tankenberg (81m hoog). Recht tegenover het Landhuis maak je een heerlijke wandeling van 4,5 kilometer. Na ongeveer een kilometer kom je aan bij een schattig kapelletje;’ ter nagedachtenis aan de helden die gevallen zijn; 1940-194’5. Helemaal boven op de berg staat een tempel waarvan werd gedacht dat deze hier stond ter nagedachtenis aan de godin Tafana, zij zou een Germaanse vruchtbaarheidsgodin zijn geweest. Historici achten dit echter onmogelijk. Hoe dan ook, het uitzicht is prachtig.

Tips: bezoek Freule voor; ‘vintage inspired dameskleding in een eigentijds jasje’. En café de Engel voor een borreltje nadien.

Het is vrijdagmorgen. Ik heb afgesproken nog een koffietje te drinken met Evelyn, de jongste van het gezin. Evelyn leerde ik kennen in 2002 toen ik op Aruba een appartementencomplex reorganiseerde en zij daar 5 maanden woonde voor haar hotelschoolstage.
‘Ga maar vast zitten, ik ben even met een plasje naar de dokter’; zegt ze. Ik kijk haar onbegrijpelijk aan. ‘Een van de gasten heeft vermoedelijk een blaasontsteking. Als ik dit nu even breng en het is zo, dan kan ik mevrouw als ze terug komt van de Duitsland-dagtocht haar medicijnen overhandigen’. Wow. Wat. Een. Service.
Evelyn vertelt: ‘de gast komt als die weggaat, zo zei mijn grootvader. Een tevreden gast komt terug.’
En daar hoor ik zeker bij. Wellicht voor een Mosselavond of Bokbier avond, of misschien zelfs voor carnaval!

Via deze link reserveert u voor Hotel Het Landhuis in Oldenzaal

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer