Hoogtepunten van de Mullerthal trail

door Kim Linse

De Mullerthal Trail is een van de meest iconische wandelroutes in Luxemburg. Met zijn 112 kilometer aan goed gemarkeerde paden biedt de trail een adembenemende mix van dichte bossen, groene weiden en dramatische rotsformaties. De originele trail bestaat uit 3 lussen.

Drie lussen, één trail

Route 1 is ‘gemiddeld zwaar’ en omvat 36 kilometer waarbij je een eerste indruk krijgt van de verschillende landschapselementen, rotsen, bossen en weiden. Je hoeft nu niet naar route 2, je kunt de routes ook door elkaar lopen, maar route 2 is ‘zwaar’ en omvat 38 km  door het hart van Klein Zwitserland en brengt de wandelaar langs spectaculaire rotsformaties. De derde route is weer gemiddeld en goed voor 38 kilometer door prachtige beekdalen en langs romantische burchten. Vanuit de verschillende vertrekpunten kan men individuele trajecten en rondwandelingen langs de trail maken. Bovendien zijn er 4 extra routes, die wat eenvoudiger en korter zijn. Welke route je ook kiest,de Mullerthal Trail belooft sowieso een onvergetelijke ervaring te worden.

Best gemarkeerde route van Europa

De hele trail  is door de Europese Wandelvereniging gecertificeerd als de best gemarkeerde route van Europa. En dat kan ik beamen. Je hebt geen boekje nodig, gewoon de bordjes volgen. Ik weet inmiddels uit ervaring dat dat fantastisch is want zo kan jij je helemaal concentreren op het pad. Zeker bij de gladde, donkere uitdagende stukjes is het fijn als je je handen vrij hebt om je greep te verstevigen aan een boom of een rots.

De route is in beide richtingen te bewandelen en je kunt overal instappen. Het eenvoudigst is om dat te doen in een dorpje omdat deze ook allemaal goed te bereiken zijn met de gratis bussen in Luxemburg. Je kunt onderweg kiezen voor hotels, jeugdherbergen of campings. Je kan steeds elders verblijven en zelfs je bagage laten vervoeren door het bedrijf MoveweCarry.lu.

Ik bestelde online https://www.mullerthal-trail.lu/nl een routeboekje voor € 2,00. Het is ook mogelijk een uitgebreidere landkaart te bestellen waar ook alle shortcuts en verbindingswegen voor de verschillende routes op staan. Bovendien is er een app, de mobiliteit.lu voor de busroutes en tijden. Al het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis en de bussen rijden keurig op tijd.

Hoogtepunten van route 1

-Op route 1 vond ik het absolute hoogtepunt de Gisterklaus, een Maria bedevaartkapel uit de 14de eeuw. Het is het oudste bedevaartsoord in het land en is gemaakt van bouwmaterialen uit de regio. Deze ligt op de route tussen Rosport en Moersdorf en ligt op een heuvel. Je hebt er een prachtig uitzicht en picknickbankjes om te genieten van je zelf meegebrachte lunch. Het is wel aan te raden voldoende eten en drinken mee te nemen op de route, want je verblijft vooral in het bos. En kom je in een dorpje dan is er niet altijd een cafeetje open of een supermarktje in de buurt.

-Het museum Tudor, gelegen in Rosport, is een museum dat gewijd is aan Henri Owen Tudor, een pionier op het gebied van accutechnologie en elektrotechniek. Het museum biedt een fascinerende blik op zijn leven, werk en de invloed van zijn uitvindingen op de moderne technologie. Het is helaas niet elke dag open en vooral in de middagen. Toen ik het passeerde was het gesloten.

Hoogtepunten van route 2

-De Schéissendëmpel nabij Mullenthal; de schilderachtige waterval, het symbool van de route. Tot 1897 werd het gebied bestempeld als gevaarlijk en werd het ‘land van de wolven’ genoemd. Tot een zekere Joseph van Gorres, een schooldirecteur de regio beschreef in de ‘Rheinischer Merkur ‘ een krant uit die tijd. De Luxemburgse Staat pikte dat op en maakte een pad door het ‘oerwoud’. De zandstenen brug achter de kleine waterval werd in 1899 gebouwd. Nu is de schilderachtige waterval in de Zwarte Ernz tezamen met de brug het uithangbord van de trail.

-De spleten Rittergang, Déiwepëtz en Kuelscheier. Om door deze rotsspleten te wandelen, raad ik het gebruik van een zaklamp aan. Het zijn de meest indrukwekkende rotsformaties in een sprookjesbos.

-De Méchelskierch, een kluizenaarsgrot. Deze rots bood aan het einde van de 18de eeuw onderdak aan een kluizenaar, Michel. De Méchelskierch is een bijnaam die de bevolking bedacht voor de kluizenaarswoning. Kluizenaar Michel bracht veel tijd door in gebed. Zijn leven was armoedig. Hij voedde zich met wat hij vond in het bos en op het land. Soms schonken dorpelingen eieren, vlees of groenten. Als dank hiervoor nam Michel de dorpelingen op in zijn gebed.

-Het labyrinth; een doolhof van rotspartijen.

Hoogtepunten van route 3

-Langs de Ernz, en dan vooral het gedeelte tussen Beaufort en Mullertal. De wandelaar gaat hier over veel kleine houten bruggen, door steeds de beek zigzaggend over te steken. Het is een buitengewoon mooi, met mos bedekt rotsachtig landschap. De open vallei van de Zwarte Ernz is prachtig.

-Het kasteel van Beaufort. Deze, uit de twaalfde eeuw daterende, kasteelruïne van Beaufort is een imposante verschijning. Walter von Wiltz was de eerste heer van Beaufort. Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw bleef het onbewoond en werd het door de bewoners van de omgeving als steengroeve gebruikt.  Achter het kasteel is een renaissance kasteel uit de 17de eeuw gebouwd. Het heeft nooit enige schade opgelopen en is, afgezien van enkele toevoegingen en renovaties door de eeuwen heen, al meer dan 360 jaar vrijwel onveranderd gebleven. Je kunt het kasteel bezoeken, voor openingstijden kijk hier.  De trail loopt langs de vijver tegenover het kasteel de bossen weer in.

Een Indereiskoffer-reis?

Ik liep de trail in 6 dagen. Per dag 16-22 kilometer. Je doet wel een hele dag over deze kilometers als je af en toe stopt om te genieten van de omgeving, foto’s wilt maken en een stop maakt voor de lunch. Veel tijd voor bezienswaardigheden als een museum, een fort of een dorpswandeling is niet inbegrepen. Als je hier wel tijd voor wilt maken kun je de routes beter in 3-en delen en voor 10-15 kilometer per dag kiezen.

Ik overweeg de route met 10-15 kilometer per dag aan te bieden als (single-) groepsreis. Heb je interesse? Maak die dan kenbaar op kim@indereiskoffer.nl alsjeblieft. De reis wil ik aanbieden in november 2024 of april 2025.

Zie ook mijn blog over Berdorf, een van de dorpen in het centrum van het Mullerthal.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer