Bonaire Grote vijf

door Kim Linse

Google je op Big Five, of grote vijf, kom je uit op de heersers in het dierenrijk. De vijf machtigste zoogdieren die je tijdens een safari kunt zien.
In Bonaire geen safari, dit zijn (niet allemaal) zoogdieren en ook niet de machtigste. Dit zijn de meest voorkomende,  populaire dieren van het Caribische eiland Bonaire.
Er is geen ander Caribisch eiland dat zoveel toerisme dankt aan de aanwezigheid van deze vijf.

Flamingo

Land je op Bonaire dan sta je op Flamingo International Airport. De Flamingo is het symbool voor het eiland. Ze weerspiegelt de natuur en het landschap van Bonaire, maar onderstreept ook de tropische uitstraling en relatieve rust op het eiland. De Flamingo voedt zich met de algen, plankton en kleine kreeftachtigen die zich in het ondiepe zoutwatergebied op Bonaire bevindt. Daarmee houden zij de ecosystemen in deze zoutpannen in balans.
De beste plek om de Flamingo te bewonderen is Lac Bay, de ondiepe lagune aan de zuidoostkant of bij het Goto meer, het zoutmeer in zuid Bonaire.
Een flamingo kan wel 30 tot 40 jaar oud worden. Flamingo’s zijn monogame dieren.  Het vrouwtje legt meestal 1 ei per jaar. Het ei moet ongeveer 30 dagen door beide ouders bebroed worden. Ze leggen het ei op een verhoogd nest en houden het rechtop tussen hun poten. Het flamingo jong wordt grijs geboren. Pigmenten in hun voedsel, zoals van de kreeftachtigen, zorgt voor hun latere roze kleur.

Papegaaivis

In het beschermde water rondom Bonaire komen 469 vissoorten voor. Een groot deel van deze vissen leven in de koraalriffen van het eiland. Nergens anders in de Caribische archipel, die ruim 1000 eilanden telt, komen zoveel verschillende rifsoorten voor, als in de vrijwel volledig intacte riffen van Bonaire. Deze koraalriffen worden beschermd door de  Stichting Nationale Parken Bonaire. Als toerist betaal je een fee van 40 dollar om te zwemmen en duiken in  het beschermde Marine Park.

Bonaire ontvangt jaarlijks ongeveer 260.000 cruise-toeristen en 60.000 vliegtoeristen, waarvan de helft specifiek komt voor de wereld onder water. Duiken is de populairste sport die beoefend wordt op het eiland. En de papegaaivis is de meest voorkomende vis in het natuurlijk aquarium. De papegaaivis (parrotfish) is de vis die bekend staat om zijn felgekleurde uiterlijk en zijn karakteristieke bek, de lijkt op de van een papegaai. Twee krachtige, tandachtige platen werken als een soort schaar om algen van rotsen en koraal af te schrapen. Algen op het koraal zijn de primaire voedselbron voor de papegaaivis. Door het afknabbelen van het alg van het koraal, houdt zij de riffen schoon.

Waterschildpad

Op de foto de groene zeeschildpad. Vermoedelijk zwemmen er tussen de 250 en 500 aan de kust van Bonaire. De zeeschildpad kan tussen de 60 en 80 jaar worden. Als ze een ei gaat leggen doet ze dat altijd weer op het strand waar ze zelf is geboren. Na 2 maanden komen de eieren uit en begint de gevaarlijke reis naar de zee.
De zeeschildpad is op veel plaatsen te spotten op Bonaire. De populairste spots zijn: Lac Bay, Boka Kokolishi in het Washington Slagbaai Nationaal park, bij Eagle beach, Sorobon en Klein Bonaire.

Leguaan

Bonaire heeft zijn eigen leguaan; de Ctenosaura bakeri, die alleen voorkomt op Bonaire. Deze leguanen zijn een belangrijk onderdeel van het eilandecosysteem en zijn te vinden in verschillende habitats, zoals rotsachtige gebieden, bosrijke delen en langs de kust. Een leguaan is een reptiel met een schubbenhuid. Hij leeft in droge omgevingen. Omdat hij koudbloedig is moet hij zich blootstellen aan de zon om op te warmen. Dat is ook de reden dat hij uitsluitend actief is overdag.
Leguanen kom je overal tegen op Bonaire. Wij zagen ze zelfs aan de rand van het zwembad. Het lijken nieuwsgierige beestjes. Zo was er een in mijn strandtas gekropen. Toen ik vervolgens daar de zonnebrand uit wilde pakken schrok ik mij een ongeluk en schreeuwde het hele strand bij elkaar.
Leguanen kunnen bijten, krabben met hun nagels en slaan met hun staart. Maar alleen als ze zich bedreigt voelen. Zij eten graag bladgroente, bloemen en fruit.  Ik vind het fascinerende dieren.

Ezel

De ezel is overal in het wild op Bonaire. Nadat de ezel naar Bonaire werd gebracht in de 17de eeuw als werkdieren zijn ze altijd gebleven. De ezels werden vervangen voor machines en de ezels leven nog altijd op straat. Vaak staan ze langs de weg te grazen.
Gewonde ezels kunnen terecht in de Donkey Sanctuary van Marina Melis. Zij begon in 1993 een opvang voor de verwaarloosde ezeltjes. Nu kun je voor 9 dollar een rondrit maken op haar opvang. Er leven momenteel meer dan 800 ezels in de opvang. Vooral vrouwtjes. De mannetjes zijn te dominant naar de vrouwtjes om op te nemen in de opvang. Zij worden gevangen, gecastreerd en weer in het wild uitgezet. Zo proberen ze de populatie in bedwang te houden.
Door de opvang te bezoeken ondersteun je de ezeltjes. Marina kan met de opbrengsten stagiares aannemen en eten voor de ezeltjes kopen. De ezeltjes op haar terrein zijn nieuwgierig en komen graag naar je toe, wat weer hele leuke foto’s oplevert!



Ik schreef al meer blogs over Bonaire. Wil je deze lezen, kijk dan hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer