De plaatsnaam Blauwestad is in 2005 officieel erkend als plaatsnaam. Het nieuwe dorp is gelegen in de gemeente Oldambt in Groningen aan het aangelegde Oldambtsmeer.
Met een verdubbeling van het aantal inwoners tussen 2012 (385) en 2021 (800) is het een van de snelstgroeiende dorpen van Nederland. In 2025 schat men het aantal inwoners op 1500. En er zijn nog veel huizen in aanbouw en ook nog kavels te koop.
Havenkwartier
Sinds de aanleg bestaat het dorp uit vijf woongebieden: De Wei, Het Park, Het Riet, Het Wold en het Havenkwartier. De haven is het middelpunt van het dorp. Aan de haven ligt het onbemande havenkantoor, een restaurant, een projectbureau en een uitkijktoren.



Zuidstrand
Voor bezoekers is dit het aantrekkelijkste deel van Blauwestad. Het is het startpunt van vele wandel- en fietsroutes. En zelfs van het eerste permanente marathonparcours. Aantrekkelijk zijn ook de twee stranden: het Noordstrand bij Midwolda en het Zuidstrand bij het Havenkwartier, te bereiken middels een vlonderbrug.
Bij het Zuidstrand is een heel gezellig strandtentje gebouwd waar je ook kano’s kunt huren.
Hier vlakbij vind je het tradeem, een belevingskunstwerk van keien en de Wilgenborg. Dit is een evenementenlocatie onder de, juist ja, wilgen. Bovendien zijn er meerdere kinderspeelplaatsen aan het water.



Bezienswaardigheden
Ook staat hier het standbeeld van Groninger Sicco Mansholt, boer, politicus en verzetsstrijder. Gedurende de tweede wereldoorlog was hij actief als boer en verborg hij onderduikers op de boerderij. Ook organiseerde hij de voedselvoorzieningen voor de westelijke provincies. Na de oorlog werd hij waarnemend burgemeester en later minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Hij kreeg in Blauwestad een levensgroot beeld.
Maar het meest bijzondere aan Blauwestad is de fietsbrug die Winschoten en Blauwestad verbindt. De brug is 800 meter lang en is de langste voets-fietsbrug van Europa. In de volksmond heet de brug ; de blauwe loper. Officieel is het de Pieter Smitbrug, vernoemt naar de overleden burgemeester Pieter Smit van Oldambt.


Tenslotte kun je nog heerlijk wandelen in natuurgebied Reiderwolde. Naast een natuurbegraafplaats vind je hier ook veel fiets- en wandelpaden en een uitkijktoren. Bovendien zijn hier overal fruitbomen geplant waar je zelf de vruchten van mag plukken.