Blog van Reismeisje over Lunia en Oldeberkoop

Vakantie in Friesland: natuur, pittoreske dorpjes en lekker eten

Reismeisje10 augustus 2020

Friesland. Een provincie die ik eigenlijk pas dit jaar écht ontdekt heb. Als kind was ik er wel eens geweest, maar daar was ook alles mee gezegd. Tot we een aantal maanden geleden per boot een deel van Zuidoost Friesland ontdekten. Varen over de Turfroute. Geweldig vond ik ‘t! En ik werd verliefd op Friesland . Meteen. Ruimte, natuur en zó veel diverser in landschappen dan ik had verwacht! Het tempo ligt er op de één of andere manier ook lager. Dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Mensen die bij de bakker tijd maken voor een praatje. Het past me wel, dat Friesland. De vorige keer maakten we onder andere een tussenstop in het middeleeuwse stadje Oldeberkoop. We sliepen er op onze boot in de passantenhaven. Én we ontmoeten er Kim. Kim blogt op haar blog ‘in de reiskoffer’ over haar reizen én haar hotel. Want ze is ook hotelier van het prachtige, statige hotel restaurant Lunia. Kim nodigde ons uit om een keer terug te komen naar Oldeberkoop en bij Lunia te verblijven. Om Friesland nog meer op te kunnen snuiven en van een andere kant te zien. Vorige week was het zo ver en gingen we op mini vakantie naar Oldeberkoop. We hebben ontzettend genoten en veel van de omgeving gezien. Een absolute aanrader als je op zoek bent naar een leuke bestemming in Nederland! In dit artikel deel ik graag al mijn tips met je.

Oldeberkoop en hotel Lunia

De vorige keer vonden we Oldeberkoop al een heel schattig plaatsje. Eerlijk is eerlijk, het is klein en in het stadje zelf is vrij weinig te beleven, maar dat wordt dubbel en dwars goed gemaakt door de ligging (midden in de natuur!) en het authentieke plaatje van een centrum. Kinderkopjes, een oud kerkje en huisjes die meer dan een eeuw oud zijn. Het is een prachtig aangezicht.

Hotel Lunia ligt aan de rand van Oldeberkoop. Het is een statig pand om te zien, daterend uit 1851. De rechter van Oldeberkoop woonde er met zijn vrouw. Later kreeg het pand de naam van zijn vrouw, Lunia, en die naam draagt het nog steeds. Het hotel ademt nog steeds een bepaalde grandeur uit vervlogen tijden. Zonder posh te zijn. Historie. Verhalen. Dat is wat je voelt als je er rond loopt. Wij verbleven in één van de suites bovenin het hotel. Heerlijk comfortabel en met uitzicht op de weilanden. Je boekt deze suite al vanaf €75 per nacht. Een aanrader!

Er zijn veel dingen die je in de omgeving van Oldeberkoop kunt doen of bekijken. Wij zijn vooral de natuur in gegaan, hebben Friese dorpjes bezocht én erg lekker gegeten . Ik kan je het volgende aanraden:

#1 Natuur in de omgeving

De vorige keer ontdekten we deze regio per boot. Hoe te gek ik dat ook vond, je bent dan natuurlijk wat beperkter in wat je kunt zien. De afstanden die je af kunt leggen. Daarom besloten we nu wat meer van de omgeving rondom Oldeberkoop te verkennen. We hebben twee prachtige natuurgebieden verkend:

Het Drents-Friese Wold. Bij Friesland denk je misschien niet zo snel aan bos. Ik in eerste instantie tenminste niet . En toch bestaat zeker het Zuidoosten Van Friesland voor een groot deel uit bosgebied. Met het Drents-Friese Wold zelfs als één van de grootste bosrijke natuurgebieden in Nederland! Je vindt er ruim 60 km2 aan bos, heide en zandverstuivingen. Supermooi! Wij besloten er één van de wandelingen van Staatsbosbeheer te doen, beginnend bij het bezoekerscentrum in het dorpje Diever. Een wandeling die ons in 5 kwartier door de bossen, langs glooiende akkers en langs een, beetje tegenvallend, hunebed voerde. Ik vond het echt heerlijk hier te lopen. Via de website van Staatsbosbeheer vind je verschillende wandelingen in het Drents-Friese Wold.

De Weerribben. Nog een nationaal park. En wát voor één! Hoewel de Weerribben in de provincie Overijssel liggen, ben je er vanuit Oldeberkoop dichtbij. In ruim een half uur rijd je er naar toe. Ik vind de Weerribben serieus één van de mooiste natuurgebieden die we in Nederland hebben. Prachtig! Super om doorheen te varen, maar je kunt er ook geweldig wandelen. Wij zijn van het dorpje Ossenzijl naar Kalenberg gewandeld. Een wandeling (enkel) van ruim een uur, dwars door de Weerribben heen. Je loopt constant langs het water. Het gaf me echt instant een vakantiegevoel. In Kalenberg is het erg leuk om bij de brug te zitten. Daar zit een eenvoudig restaurantje, waar je direct aan het water de bootjes kunt zien varen. Echt een aanrader!

#2 Pittoreske dorpjes in Friesland

Friesland barst van de leuke, schattige dorpjes. Pittoresk. Vaak midden in de natuur gelegen en alsof de tijd er stil heeft gestaan. In dit deel van Friesland zijn de volgende dorpen, naast Oldeberkoop, mijn favoriet:

Mildam. Een dorp waar weinig te beleven valt, maar wat door het aangezicht zó mooi is. Aan het water, omringd door natuur en stilte. Als je de kans krijg om hier eens met een bootje aan te meren of te overnachten bij de brug: dóen!

Gorredijk. Dit vind ik toch een gezellig plaatsje! Je vindt er leuke winkeltjes, gezellige restaurantjes en verschillende bruggen en sluisjes, die in het centrum liggen. Echt leuk!

Akkrum. Akkrum is wat groter en heeft iets meer voorzieningen. Het is oud en sfeervol. Én je vindt er een mooie jachthaven, altijd leuk om te kijken!

#3 Lekker eten

Ik ben een Bourgondiër . Ik kook supergraag en ontdek graag nieuwe restaurants. Op reis is het lokale eten voor mij ook altijd belangrijk. Een feestje! Tijdens ons vorige bezoek aan Friesland werd ik al onwijs verrast door de verscheidenheid aan restaurants. Zelfs in kleine dorpjes. Hoezeer er ook met lokale ingrediënten wordt gekookt. De Friese passie die er in wordt gelegd. Vorige week aten we twee avonden bij ons hotel. Bij Lunia. Ik kan niets anders zeggen dan dat dit ongelofelijk goed was! We hebben beide avonden ontzettend lekker gegeten en de vegetarische opties waren stuk voor stuk smaakvol en verrassend. Mocht je bij Lunia gaan eten, kan ik je het verrassingsmenu aanraden! En de Friese kaasplank. Als je nog ruimte hebt 

Kortom, we hebben erg genoten van onze mini vakantie in Friesland. We waren er echt even helemaal uit. Als je nog op zoek bent naar een fijne plek om totaal te ontspannen in eigen land: hotel Lunia is een absolute aanrader. De ligging is prachtig, perfect om het Zuidoosten van Friesland te verkennen, je kunt er geweldig eten en heerlijk genieten van de zon op het terras.

Wil je meer lezen van Reismeisje? Kijk op www.reismeisje.nl

Related posts

Het leek zo’n goed idee..

Auberge de Moerse Hoeve

Berkoper begrippen

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Lees meer