Reisblogs Zuid-Europa

Reizen in Zuid-Europa: van zonvakantie tot wintersport

Zuid-Europa heeft geen officiële status en welke landen ertoe behoren is niet altijd duidelijk.

In dit blog horen de volgende landen tot Zuid-Europa: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Griekenland, Italië, Kroatië, Malta, Montenegro, Noord-Macedonië, Portugal, Servië, Slovenië, Spanje, Turkije en de vijf dwergstaten: San Marino, Andorra, Liechtenstein, Monaco en Vaticaanstad.

Middellandse zee

Bijna alle Zuid-Europese landen grenzen aan de Middellandse zee. Het hier heersende klimaat is dan ook het Middellandse Zeeklimaat met warme, droge zomers. Voor ons West-Europeanen is dat een aantrekkelijk klimaat voor een strandvakantie. Voor de afwisseling kun je een beetje cultuur snuiven; er zijn veel overblijfselen uit de Romeinse en Griekse cultuur en geschiedenis. Ga maar eens op stedentrip naar Athene of Rome en proef de oudheid.

Je vindt ook veel bergen in Zuid-Europa. Met name door een botsing van de Afrikaanse tegen de Europese plaat is een glooiend landschap ontstaan, dat mogelijkheden biedt voor wintersport in een aantal landen in Zuid-Europa.

Zonbestemming

Zuid-Europa is onder Nederlanders de favoriete zomer- en zonbestemming. De vele (budget) chartermaatschappijen vliegen de hele zomer voor aantrekkelijke tarieven op diverse bestemmingen. Ter plaatse kan vaak eenvoudig een auto gehuurd worden om lokaal indrukken op te doen.

Albanië

Albanië is nog geen toeristische trekpleister. Sinds de val van het communisme in 1991 is het land voor Nederlanders vrij toegankelijk maar nog niet populair. Albanië heeft prachtige stranden, daar ligt het niet aan. Ook heeft het land mooie steden zoals Berat en Tirana. En het is er nog heel goedkoop.

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 2,8 miljoen inwoners, 56% islamitisch.

Inentingen/visa: geen inentingen verplicht, wel wordt DTP en hepatitis A aangeraden. Geen visum. Vliegtickets: Pegasus of Lufthansa.

Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is bezet geweest door onder andere de Romeinen, de Byzantijnen en de Ottomanen. Sporen hiervan vind je overal in het land terug. Vooral in de hoofdstad Skopje zijn badhuizen, bazaars, kerken en moskeeën van verschillende overheersingen terug te vinden.
Het toerisme groeit, vooral aan het meer van Orhid. Het aanbod van verschillende overnachtingsmogelijkheden is nog klein. Maar houd je van eenvoudig en schoon dan is er voldoende te vinden.

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 2 miljoen inwoners, 64% Macedonisch orthodox, 33% islamitisch. Inentingen/visa: geen inentingen verplicht, wel wordt DTP en hepatitis A aangeraden. Geen visum. Vliegtickets: Lot, Austrian Airlines of Lufthansa.

Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is een land met twee grote problemen: de opbouw na de oorlog en de verandering van een communistische naar een kapitalistische samenleving. In het land leven islamieten (51%), christelijk orthodoxen (30%) en katholieken (15%) naast elkaar, wat steden zoals hoofdstad Sarajevo en Mostar cultuurhistorisch zeer interessant maakt. Door de aanwezigheid van vele bergen zijn er ook veel mogelijkheden voor bergbeklimmen en skiën.

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 3,8 miljoen inwoners, 50% islamitisch, 30% christelijk. Inentingen/visa: geen inentingen verplicht, wel wordt DTP, hepatitis A en buiktyfus aangeraden. Geen visum. Vliegtickets: Croatia en Austrian Airlines.

Griekenland

Griekenland is toeristisch te verdelen in de diverse eilanden, die perfect zijn voor strandvakanties en ook om zeilend te bezoeken, en het vasteland. Op het vasteland zie je vooral binnenlands toerisme en nog niet het massatoerisme. De Griekse cultuur, de klassieke oudheid, vind je overal in Griekenland. De bekendste bezienswaardigheden zijn: de Akropolis van Athene, het orakel van Delphi, het heiligdom van Olympia, het paleis van Knossos op Kreta en de kloosters van Meteora. 

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 10,7 miljoen, Grieks orthodox 98%.
Inentingen/visa: geen inentingen verplicht. Geen visum. Vliegtickets: KLM en Transavia.

Montenegro

Een bijzonder land. Hier vind je de Middellandse zeekust, de baai van Kotor en het Skadarmeer. Montenegro wordt ook wel het Monaco van de Balkan genoemd. De hele ontwikkeling in Montenegro is erop gericht een elitaire, toeristische bestemming te worden. Nu al is de jetset aanwezig die hier geniet van betaalbare toprestaurants en superjachten.  

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 620.000 inwoners, 72% Servisch orthodox.
Inentingen/visa: geen inentingen verplicht, wel wordt DTP en hepatitus A aangeraden. Geen visum. Vliegtickets: Air Serbia, Austrian.

Italië

Italië is een bekende, afwisselende en geliefde reisbestemming. Waterliefhebbers trekken naar de stranden van de Middellandse Zee of het Gardameer. Of per boot naar de eilanden Sicilië, Sardinië en Elba. Cultuurliefhebbers kunnen terecht in Florence, Venetië en Rome. Daarnaast is Italië natuurlijk bekend om haar Italiaanse keuken en de Italiaanse maffia. Voor elk wat wils in de laars!

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 59 miljoen inwoners, 88% rooms-katholiek.
Inentingen/visa: geen inentingen, geen visa. Vliegtickets: Easyjet en KLM.

Portugal

Portugal is vooral bekend om de Algarve, de kuststrook in het zuiden van het land. Maar Portugal is zo veel meer dan dat. Het romantische Lissabon en het kleurrijke Porto zijn absoluut de moeite waard. Hier is nog tijd en ruimte voor tradities zoals het luisteren naar de Fado en het maken van de nationale drank, port. De Adriatische kust leent zich bovendien goed voor een mooie roadtrip.

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 10,2 miljoen inwoners, 84% rooms-katholiek. Inentingen/visa: geen visa, geen inentingen. Vliegtickets: Transavia, KLM, Easyjet.

Servië

Servië is een jong land, pas sinds 2006 onafhankelijk. Bezoek je de hoofdstad Belgrado dan ontdek je de bijzondere mix van bouwstijlen. Daarnaast is de stad vooral bekend om haar uitgaansmogelijkheden. Servië heeft een geweldige natuur. Je kan er goed wandelen, mountainbiken en kanoën. Bovendien is het land voor ons enorm betaalbaar. 

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 7 miljoen inwoners, 85% Servisch-orthodox. Inentingen/visa: geen inentingen verplicht, wel wordt DTP en hepatitus A aangeraden. Geen visum. Vliegtickets: KLM en AirFrance.

Slovenië

Land van kleine dorpjes en gastvrije bevolking. Het wordt ook wel het groene hart van Europa genoemd. Hoofdstad Ljubljana werd verkozen tot groenste stad van Europa. Het bergmeer Bled trekt veel bezoekers dankzij de thermale kracht van het water. Daarnaast zijn er volop outdoormogelijkheden voor het hele gezin.

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 2 miljoen inwoners, 58% katholiek.
Inentingen/visa: geen inentingen verplicht, wel wordt DTP en hepatitis A aangeraden. Geen visum. Vliegtickets: vanaf België.

Spanje

Spanje heeft eigenlijk alles. Wereldsteden Barcelona en Madrid. Pyreneeën en de Sierra Nevada om te skiën. Het Baskenland voor fantastische pelgrimstochten. En Andalusië, een zonovergoten regio met veel Moorse invloeden. Zeer geschikt voor een bezoek in het voor- en najaar. Voor de zonaanbidders zijn er de Canarische eilanden (met o.a. Fuerteventura, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote en Tenerife) en de Balearen, met o.a. Mallorca, Ibiza en Menorca.

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 50 miljoen inwoners, 70% rooms-katholiek.
Inentingen/visa: geen inentingen. Geen visum. Vliegtickets: Vueling, Transavia.

Turkije

Turkije ligt voor het overgrote deel (97%) in Zuidwest-Azië. Ook de hoofdstad Ankara ligt in het Aziatische deel. Istanbul, vroeger de hoofdstad van het Ottomaanse rijk, heeft 16 miljoen inwoners en ligt voor een deel in Azië en voor een deel in Europa. Deze stad heeft het Topkapi paleis, talloze synagogen, moskeeën en kerken. En honderden bazaars. 
Daarnaast is Turkije voor de Nederlanders vooral aantrekkelijk om een strandvakantie in de all-inclusive formule.

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 82 miljoen inwoners, 98% islamitisch.
Inentingen/visa: geen inentingen verplicht, wel wordt DTP en hepatitis A aangeraden. Geen visum meer nodig. Vliegtickets: Turkish Airlines en KLM.

Kroatië

Kroatië, een land dat de laatste jaren aan populariteit enorm gewonnen heeft. Veelal als strand- annex kampeerbestemming. De unieke 2000 kilometer lange kustlijn en 1100 eilandjes voor de kust zijn zeer aantrekkelijk voor een ontspannen zomervakantie. Daarnaast biedt Kroatië ook bergebieden en bossen met wolven en beren. Het Nationaal Park Plitvice is met 17 meren en 90 watervallen het bekendste natuurgebied. Vergeet de steden Zagreb, Split en Dubrovnik niet.

Klimaat: middellandse zeeklimaat. Bevolking/religie: 4,2 miljoen inwoners, 86% rooms-katholiek. Inentingen/visa: geen inentingen verplicht, wel wordt DTP en hepatitis A aangeraden. Geen visum. Vliegtickets: Croatia en AirFrance.

Dwergstaten in Zuid-Europa

Monaco

Deze dwergstaat ligt aan de Middellandse zee en is aan de landkant volkomen omsloten door Frankrijk. Het staatje, één grote mondaine badplaats, is slechts 2 km2. De grootste bron van inkomsten is het toerisme. Toeristen komen voor het Monte Carlo casino of Monaco Ville, de oude vestingstad. Voor sportliefhebbers is er AS Monaco, de voetbalclub en één keer per jaar de Formule 1-races.

Vaticaanstad

De kleinste staat ter wereld. Compleet omsloten door Italië. Er wonen slechts 1000 mensen, vooral geestelijken zoals nonnen, monniken, priesters en de bekendste inwoner: de Paus. De belangrijkste bezienswaardigheden van Vaticaanstad zijn de Sint-Pieterbasiliek, de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse musea en tuinen en het Apostolisch Paleis.

San Marino

De republiek San Marino is slechts 61 km2 groot. De enclave is volledig omringd door Italië. Vaak wordt San Marino bezocht vanuit Rimini, Italië. De hoofdstad is San Marino, een middeleeuwse vestingstad. San Marino ligt in het berggebied de Apennijnen en heeft daarom een ruig landschap. 

Malta

Malta, klein maar fijn, bestaat uit een aantal eilanden in de Middellandse zee, met als grootste Malta, Gozo en Comino. Met ruim 400.000 inwoners is het één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Daar komen nog eens ruim een miljoen toeristen per jaar bij die voornamelijk komen voor de Blue Grotto grotten, het Hal Saflieni onderaardse complex, de megalithische tempels en de voormalige hoofdstad Mdina en de hoofdstad Valetta. 

Andorra

Deze dwergstaat ligt op de grens van Frankrijk en Spanje. Andorra ligt in de Pyreneeën en bestaat daarom helemaal uit bergen. Andorra is welvarend. Belastingvrij. De levensverwachting van de inwoners is boven de tachtig jaar en de kindersterfte is er het laagst ter wereld. Grootste inkomstenbron is het toerisme dat in de hoofdstad Andorra La Vella de St Stefanuskerk en het parlementshuis komt bezoeken. En je kunt er skiën, in Pas de la casa.

PS. Reisblogs Zuid-Europa

Voor het berekenen van een dagbudget kunt u deze website gebruiken.

Related posts

Berdorf, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland

Marmaris

Cartagena, havenstad in Zuid-Spanje

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Lees meer