Reisblogs Oost-Europa

Reizen door Oost-Europa

Oost-Europa zat decennialang verstopt achter het IJzeren gordijn. Een ‘gordijn’ dat na de Tweede wereldoorlog opgetrokken werd tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten. Al in 1989 werd deze scheidingslijn afgebroken maar nog altijd bestaat het beeld van grijze, grauwe flatgebouwen en vieze industrie. En door de diverse burgeroorlogen in de jaren 90, zoals die in voormalig Joegoslavië, hangt er ook een onveilig-etiket aan de landen in het oosten van Europa. Maar er is veel veranderd in het voormalige Oostblok. Redenen genoeg om er op vakantie te gaan.


Mix van oost en west

Mede door de Romeinse en Turkse overheersing in het verleden is er een interessante mix van oosterse en westerse cultuur achtergebleven in Oost-Europa. Er zijn talloze Romeinse opgravingen gedaan en in veel Oost-Europese steden staan prachtige gebouwen en duizenden indrukwekkende kastelen. Op het platteland vind je juist veel kleine dorpjes met mooie kerken en kloosters.

Natuur in Oost-Europa

Nog een goede reden om naar Oost-Europa op vakantie te gaan is de ongerepte natuur. Indrukwekkende bergketens, nationale parken en oerbossen. Meren met helderblauw water en enorme watervallen. Wel eens gehoord van de Adriatische fjorden? Oost-Europa is een interessante bestemming voor een stedentrip, voor een zonvakantie maar ook voor de wintersport.


Rondreis Oost-Europa

In Oost-Europa kun je goed georganiseerde rondreizen maken, maar net zo makkelijk in je eigen tempo met je eigen vervoer de schatten van het Oosten ontdekken. Massatoerisme ontbreekt op veel plekken, maar er is overal voldoende aanbod van campings en kleine guesthouses. De Oost-Europeanen zorgen voor een gastvrije ontvangst.


Eten op vakantie in Oost-Europa

Probeer ook eens de Oost-Europese keuken. Hier proef je nog de voormalige Turkse overheersing met goed vlees en veel groenten uit eigen tuin. Bovendien profiteren een aantal landen van een uitstekende wijncultuur. Alles is erg betaalbaar in Oost-Europa, zo kun je er dus nog langer rondreizen!

De volgende landen horen bij Oost-Europa: Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland, Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië, Slowakije, Tsjechië. 

Oekraïne

Het grootste land van Europa. De hoofdstad van Oekraïne is Kiev, aan weerszijden van de Dnjpr, is zeker een bezoek waard. En ook de stad Lviv, de culturele hoofdstad van het land. Oekraïne dat letterlijk ‘aan de grens’ van Rusland betekent heeft veel bos en beschermde natuurreservaten. En voor het strand kun je terecht aan de Zwarte zee, bij Odessa. En bovendien heeft de Oekraïne uitdagende hikes door de Karpaten. En de Oekraïne heeft Tsjernobyl, een verlaten stad sinds de nucleaire ramp van 1986. Het schiereiland de Krim heeft een negatief reisadvies.

Klimaat: gematigd landklimaat. Bevolking/religie: 45 miljoen inwoners, overwegend christelijk, lid van Oekrains-orthodoxe kerk.  
Inentingen/visa: Geen inentingen verplicht, wel wordt DTP en Hepatitus A aangeraden. Geen visum. Vliegtickets: tickets via KLM, Lot of Air Baltic.

Rusland

Voor de rijke historie en de vele historische bezienswaardigheden reis je in Rusland naar Moskou voor oa het Kremlin en het Rode plein en naar Sint Petersburg voor de hermitage. Een riviercruise over de Moskva-rivier en de Wolga verbindt deze twee must-sees. Bezoek de gouden ring en zijn goudgele koepelkerken die zo typisch Russisch aandoen. Of maak een reis met de Trans-Siberie-Express, 9287 kilometer van Siberië langs het Baikalmeer naar Vladivostok.

Klimaat: landklimaat. Bevolking/religie: 145 miljoen inwoners, vooral Russisch-orthodox christelijk.  
Inentingen/visa: voor een aantal gebieden geldt een vaccinatieplicht, zie ook de site van Buitenlandse zaken voor een actueel overzicht van inentingen en hun regio’s. Een visum is verplicht, te verkrijgen op de Russische ambassade. Vliegticket: tickets via KLM of LOT.

Wit Rusland

Begin in de hoofdstad Mink, een stad die na de verwoesting in de Tweede wereldoorlog nu opgebouwd is met veel moderne statige gebouwen. Bezoek daarna vooral de natuur. Veel oerbossen, zoals het Woud van Bialowieza, rivieren en moerassen. Vier nationale parken. Nog maar weinig toeristen bezoeken Wit-Rusland. President A. Lukashenko heeft het niet zo op buitenlandse invloeden en stimuleert het toerisme daarom niet. Belarus, zoals Wit-Rusland ook wel genoemd wordt, is een soort Sovjet openluchtmuseum. Wie zou daar niet een kijkje willen nemen?

Klimaat: gematigd landklimaat. Bevolking/religie: 9,5 miljoen inwoners, 80% (wit-) Russisch Orthodox

Inentingen/visa: geen vaccinatieplicht, wel worden enkele aangeraden. Zie ook https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/wit-rusland
Vliegtickets: tickets via LOT of Air Baltic.

Bulgarije

Bulgarije met haar mooie zandstranden langs de Zwarte Zee en populaire badplaatsen zoals Varna. Ideaal voor een goedkope strandvakantie. Ga naar de hoofdstad Sofia, beklim de berg Vitosha en geniet van een prachtig uitzicht over de stad. Maar je kunt er ook skiën in Pamporovo, in de Rodopen, het mooiste gebergte van Bulgarije. Nabij hoofdstad Sofia vind je prachtige kloosters, pittoreske dorpjes en indrukwekkende wijngaarden. 

Klimaat: gematigd landklimaat. Bevolking/religie: 7 miljoen mensen, voornamelijk Christen.
Inentingen/Visa: geen inentingen verplicht en geen visum nodig. Vliegtickets: met vliegmaatschappij LOT.

Hongarije

Hongarije is centraal gelegen in Europa. Bekend om de populaire hoofdstad Boedapest, waardoor de Donau stroomt. Beroemd om z’n badhuizen. Geniet in het westen van Hongarije van het Balatonmeer. En bij de grens met Slowakije kun je de 712 grotten van Aggletek bezoeken. En de warmwaterbronnen. Minder bekend, maar zeker de moeite waard om de wandeltochten op de poesta, het graslandschap van de grote Hongaarse Laagvlakte. 

Klimaat: landklimaat. Bevolking/religie: 9,7 miljoen inwoners, 52 % katholiek. Inentingen/Visa: beide niet nodig. 
Vliegtickets: met KLM. 

Moldavië

Dit land, Moldavie, behoorde tot 1991 bij Rusland. Een van de armste landen van Europa. In 2000 werd hier het communisme heringevoerd. Zeer weinig toerisme. De hoofdstad Chisnau heeft 600.000 inwoners. In de Tweede Wereldoorlog is de stad gebombardeerd en daarmee is hetgeen de moeite waard was verloren gegaan. Moldavië heeft een prachtige wijnregio, de meest populaire en grootste wijnkelder is de kelder van Cricova. In deze regio kun je ook goed wandelen en fietsen.

Klimaat: gematigd landklimaat. Bevolking/religie: 3,3 miljoen inwoners, waarvan 98 % Roemeens- (russisch) orthodox.
Inentingen/Visa: geen inentingen nodig, en ook geen visum. Vliegtickets: met LOT of UIA.

Polen

Het land dat omringd is door 7 landen en 2 zeeën; Polen. Goedkoop. Mooie stranden aan de Oostzee, meren en oerbossen in het Noorden en het Tatragebergte in het zuiden. Ideaal voor een stedentrip tussen de  indrukwekkende steden als Warschau, Gdansk en Krakau met al hun paleizen, kloosters en musea. In Malbork vind je Slot Mariënberg, voorheen hoofdkwartier van de Duitsers, hier leer je een hoop over de geschiedenis van Duitsland, Polen en slot Mariënberg. Door het grote contrast tussen het ouderwetse leven op het platteland en het moderne leven in de stad een heel aantrekkelijk land. Een absolute must is een bezoek aan Auschwitz, het concentratiekamp. Of de zoutmijn in het Noorden, de Wieliczka. De oudste zoutmijn ter wereld, uitgestrekt over 300 kilometer.

Klimaat: gematigd zeeklimaat. Bevolking/religie: 38 miljoen inwoners, waarvan 90% katholiek. Inentingen/Visa: geen inentingen en visa.
Vliegtickets: met LOT of KLM.

Roemenië

Roemenië is onbekend, maar niet onbemind. Door de vele bezienswaardigheden in historische steden als Boekarest, Sibiu en Brasov toch zeker interessant. Boekarest kent moderne wijken en stalinistisch gebouwen. En ook vind je er het bijzondere museum van de Roemeense boer; het nationaal museum in Boekarest. Op het platteland waan je je bij tijd en wijle in de Middeleeuwen, wanneer paard en wagen de traditioneel geklede inwoners vervoeren.  Door het landklimaat kent Roemenië hete zomers en zeer koude winters. In de Karpaten, in het midden van Roemenie ligt kasteel Bran, een sprookjesachtig kasteel, dat ook wel bekend staat als het kasteel van Dracula. In Transsylvanische Alpen, nabij Sighisoara in het skigebied Poiana Brasov of Straja kun je bovendien goed skiën. 

Klimaat: gematigd landklimaat. Bevolking/religie: 21 miljoen, 80% roemeens-orthodox. Inentingen/Visa: niet nodig. Wel enkele veiligheidsrisico’s. Check rijksoverheid.nl
Vliegtickets: met Airfrance en Blue Air.

Slowakije

Dit land was voorheen Tsjechoslowakije. Onafhankelijk sinds 1993. Doordat het land nog zo jong is, is het toerisme nog niet ontwikkeld. De hoofdstad, Bratislava, aan de rand van de Donau, wordt gekenmerkt door de Novy Most brug. In het oosten van Slowakije vind je het kasteel Spissky uit de twaafde eeuw, dé populairste bezienswaardigheid van Slowakije. Ook voor de sportieve reiziger is er veel te doen; prachtige fiets-, wandel- en paardrijdroutes, vooral in het Nationaal Park Tatra en het Slovensky Rai Nationaal Park kun je dagen doorbrengen. Voetbal en ijshockey zijn belangrijke sporten.

Klimaat: gematigd zee- en landklimaat. Bevolking/religie: 5,3 miljoen, 59% is katholiek. Inentingen/Visa: niet nodig.
Vliegtickets: Er zijn bijna geen vluchten van Nederland naar Bratislava. Je vliegt dan naar Wenen, Oostenrijk. Vanaf het vliegveld in Wenen kun je in een uur in het centrum van Bratislava zijn.  

Tsjechië

Tsjechië met de prachtige stad Praag; met haar basilieken, pleinen, burchten en paleizen. Het historische centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hier zijn de heerlijkste kuuroorden en historische badhuizen. Ook de stad Cesky Krumlov heeft een plekje op de Werelderfgoedlijst bemachtigd. De stad brengt je terug in de Middeleeuwen, compleet met adellijk kasteel uit de dertiende eeuw. Bijzonder zijn de beren die een verblijf in de greppel van het kasteel hebben. Probeer ook eens het ongerepte platteland met haar enorme bossen en rotspartijen. Hier kun je fantastisch wandelen en fietsen langs de Elbe. Maar vergeet niet de meren van Tsjechië, zoals het Lipnomeer en het Machovomeer

Klimaat: zee- en landklimaat. Bevolking/religie: ruim 10 miljoen inwoners. Slechts 34% van de Tsjechen zijn gelovig, vooral katholiek. Daarmee is Tsjechië het minst religieuze land van Europa.
Inentingen/Visa: niet nodig. Vliegtickets: met easyjet.

Kortom in Oost-Europa is nog voldoende te ontdekken. Cultuur en natuur. Bovendien is het er goedkoop. In een dag rijden ben je er. Wie gaat er mee?

PS. Reisblogs Oost-Europa

Voor het berekenen van een dagbudget kun je deze website gebruiken.

Related posts

Berdorf, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland

Pollenςa

Alcúdia

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Lees meer