Alcúdia

Alcúdia werd oorspronkelijk gesticht door de Romeinen op 2 kilometer afstand van zee. Het was veiliger om niet direct aan de kust te bouwen, landinwaarts was beter te verdedigen. De Romeinen stichtte de stad die toen nog Pollentia heette in 123 jaar voor Christus. Het was een van de belangrijkste nederzettingen van het eiland. De oudste stad van Mallorca werd in de 13de eeuw heroverd door de christelijke koninkrijken en de stad Alcudia, zoals wij deze u kennen, begon zich te ontwikkelen.

Toegangspoorten

De stad heeft twee officiële toegangspoorten: de Porta del Moll en de Porta de San Sebastia. Deze zijn verbonden met de stadswallen, die al in de veertiende eeuw werden gebouwd. Op een aantal plaatsen kun je de vestingwallen op en dat geeft een heel mooi uitzicht op de stad enerzijds  en de (leegstaande) grachten met daarachter het gebergte Serra Tramuntana anderzijds.

Op foto kim is Porta del moll

Kerk van Alcúdia

Neem ook zeker even een kijkje bij de enorme kerk, de Església de Sant Jaume d’Alcúdia. Dit is de belangrijkste bezienswaardigheid in het centrum van Alcúdia. De gotische  kerk kun je gratis bezoeken. De kerk staat er al sinds de 13e eeuw en heeft een imposante klokkentoren.

Romeinse opgravingen

Alcudia heeft een museum van betekenis; het Museu Monografic de Polllentia naast de parochiekerk. Hier vind je meer over de Romeinse overblijfselen.
Voor meer opgravingen kun je even buiten Alcúdia terecht. Op loopafstand van de Porta de San Sebastia vind je de Ruines Romanes de Pollentia, restanten van een theater, het forum en een aantal woningen.

Markt

Op dinsdag en zondag kun je de Mercat d’Alcúdia bezoeken. Een van de populairste markten van het eiland. Deze markt biedt een verscheidenheid aan producten, waaronder voedsel, kleding, handwerk, sieraden en meer. De markt is seizoensgebonden, van eind mei tot en met oktober.Het is dan druk, maar ook heel gezellig in de oude binnenstad.

Na een bezoek aan Alcudia kun je ook nog naar het naastgelegen Port d’Alcúdia, welke in 1779 werd gebouwd en nu een toeristische badplaats is.

Lees hier meer blogs over Mallorca.

Related posts

Berdorf, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland

San José en Cabo de Gata in Almería

Marmaris

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Lees meer