Barcelona met Budget Bikes

door Kim Linse
Fietstocht


In het programma van de Single reis met Estivant is opgenomen een “Fietstocht door Barcelona”. Budget bikes heeft 3 shops waarvandaan je de highlights tour kunt starten, wij kiezen voor de shop Paral-lel. Onze Nederlandse gids is Geertje.

Een fiets huren bij Budget bikes

Het is even zoeken naar de juiste fiets, het zijn fijne goed verzorgde in hoogte verstelbare fietsen, maar wanneer deze groep van 14 geïnstalleerd is gaan we op pad.

We fietsen direct richting de Rambla, oorspronkelijk een droge rivierbedding die het water van de bergen naar de zee moest leidden. Nu is het een drukke wandelboulevard van 1200 meter die bekend is om zijn straattheater, prijzige terrassen en zakkenrollers.

We rijden richting de haven en stoppen bij het mooiste standbeeld van Barcelona: Mirador de Colon. Centraal op de rotonde van het Placa de la Porte de Pau (plein van de poort van de vrede) aan het begin van de Ramblas. Zo’n grote wijsvinger in de lucht, moet onze ontdekkers gunstig stemmen.


Christoffel Columbus

Christoffel Columbus (in het Spaans Cristóbal Colón) wordt in 1451 in Genua (Italië) in een eenvoudig gezin van wevers geboren. Vanaf 1473 werkt hij als koopman en zodoende bereisd hij de Middellandse zee en het toen reeds bekende deel van de Atlantische Oceaan. Hij is zeer vertrouwd met de windrichtingen en op basis van zijn ervaring vat hij het plan om met behulp van de noordoostpassaat het terra incognita te ontdekken. Waar Portugezen al om Afrika heen Indië weten te bereiken wil Columbus via het westen (hij gelooft immers dat de wereld rond is) naar Indië toe. In 1492 weet Columbus Koningin Isabella van Spanje te overtuigen van deze mogelijke route, en zij zorgt voor schepen, voedsel en bemanning. Na 2 maanden komt hij aan land in ‘Indië’, dat achteraf Amerika blijkt te zijn. In totaal maakt hij 4 grote ontdekkingsreizen.

In welke richting?

Voor de wereldtentoonstelling van 1888 te Barcelona werd besloten een beeld van Columbus te ontwerpen. Pas toen het beeld op de sokkel geplaatst zou worden ontstond de discussie over waar de grote vinger naar toe moest wijzen. Niet naar Indië want daar is hij helemaal nooit aangekomen. Maar ook niet in de richting van de nieuwe wereld en waar Columbus als eerste aan wal ging. Want als je vanuit Barcelona in een rechte lijn naar de Bahama’s wijst kom je verdomd veel in de richting van Madrid. En een echte Catalaan gunt die eer niet aan een Madrileen. En dus is uiteindelijk besloten om de vinger te laten wijzen naar de uitgang van de haven.

Het goudgele strand

Vanaf hier trappen  we langs het kunstmatig aangelegde goudgele strand. Waar vroeger de armste wijk van Barcelona lag, is voor de Olympische Spelen van 1992  een prachtig zandstrand van 4 kilometer in de lengte aangelegd. Je kunt er op de passeig Maritim heerlijk langs fietsen.  Het opvallende gebouw in de vorm van een zeil aan het strand van Barceloneta is het 5 sterren hotel W Barcelona.

De Olympische wijk en Parc Giutadella

We maken een bocht en gaan nu richting centrum: de Olympische wijk. Tegenwoordig wonen hier veel expats. Een aantal leuke details herinneren nog aan de Olympische spelen van 1992.

De route lijdt ons naar Parc Ciutadella, het populairste stadspark onder de inwoners van Barcelona. Het park werd gebruikt voor de wereldtentoonstelling van 1888. Men bouwde er de Font de la cascada, een fontein met een triomfboog, Gaudi, architect in opleiding destijds, hielp mee bij het ontwerp van de fontein. In het park vind je verder nog de Hivernacle: kassen in de stijl van het Catalaans Modernisme, het parlement van Catalonie, een grote vijver waar je bootjes kan huren, en het Castell dels tres Dragons, nu een wetenschappelijk laboratorium. Op de vrijgekomen plek na de wereldtentoonstelling van 1888 werd in 1892 de Zoo van Barcelona gebouwd. De dierentuin moet sluiten, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Via een markthal naar de Sant Pau

Via Mercat de Santa Caterina, een markante markthal met een kleurrijk gebogen dak rijden wij langs het gemeentehuis (Ajuntament) van Barcelona.

Minder toeristisch is zeker het hospital de Sant Pau. Dit pand uit 1401 is een van de belangrijkste voorbeelden van de Catalaanse variant van de Art Nouveau/ Jugendstil beweging. In 1997 werd het op de Unesco werelderfgoedlijst geplaatst. Het ziekenhuis werd bekend omdat Antoni Gaudi  (onder andere ontwerper van de Sagrada Familie en Parc Guell) er overleed in 1926, een paar dagen nadat hij door een tram werd aangereden.

Hiervandaan fietsten wij terug naar de Parallel. Je hebt een goed beeld van de stad na deze tocht. Echter highlights als de Sagrada Familia, Parc Guell, Camp Nou, de Montjuic en vele musea komen niet aan bod. Omdat de fietstocht maar 2,5 uur duurt raad ik aan deze in de ochtend te doen. Voor de middag/avond koop je een dagkaart voor de metro ( € 8,60) waarmee de andere bezienswaardigheden kunt bekijken. Houd rekening met lange wachtrijen voor de ingang van kerk en musea. Het is aan te raden entreekaarten vooraf online te bestellen zodat je niet zo lang hoeft te wachten.

Barcelona met de fiets ontdekken, iets voor jou?

Hoe ontdek jij de prachtige stad Barcelona het liefst? Op de fiets, te voet, met de bus of met de auto? Laat het me weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd!

Meer blogs lezen over Spanje? Bekijk hier alle blogs die ik over Spanje geschreven heb.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer